Ezberci Bir Nesille Nereye Kadar?

Yıllardır Eğitim Sistemindeki çarpıklık nedeniyle ezberci ve başarısı düşük bir nesil yetiştiren ezberci eğitim sistemi okullarda halen minik zihinlere ''Atatürk Ölmedi'' gibi şiirlerin ezberletilmesiyle başarı hayalleri kuruyor.

  Oysaki çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için küçücük çocuklara şiir ezberletmek yerine bakın nasıl bir sistem geliştirmişler;

 Avrupa eğitiminde ilkokul adını verdiğimiz 4 yıllık bir eğitim süreci vardır. Bu eğitim sürecinde başarılı olan kişileri direk liseye geçmektedir. Başarısız olan kişiler ise öğretmenlerinin kararı ile meslek lisesine veya ortaokula gönderilmektedir. Meslek lisesini bitiren kişiler hemen bir yere işçi olarak otomatik olarak atanabilir. Belirli bir eğitimden sonra ise kendi işini kurma hakkını elde eder.

Ortaokulu okuyup, bitiren kişiler ise lise okumaya hak kazanır. İlköğretimden direk olarak liseye geçen kişiler 8 yıl, ortaokuldan liseye geçen kimseler ise liseyi 4 yıl okurlar. Liseyi bitiren kişiler ise öğretmenlerinin kararları ile istedikleri üniversiteye gidebilirler. Yani kısaca özet geçmek gerekirse Avrupa’da öğrencinin geleceği öğretmenlere bağlıdır. Öğretmenler öğrenciyi yönlendirmektedir.


Baştada belirttiğimiz gibi ezbercilikle büyüyen ve Atatürk şiirleri dayattırılarak ezberlettirilen bir nesilden ne kadar başarı beklenir tartışılır.  Halbuki bizim İstanbulu Fethetmemiz, 15 Temmuz Darbesini bastırmamız, Kurtuluş mücadelemiz daha neler neler bunları anlatın kitaplarını dağıtın, Atatürkü ve diğer kahramanlarımızıda anlatın ama sakın ne Atatürk'ü ne 15 Temmuzu ne Abdülhamidi, nede başkasını şiirleştirip, putlaştırıp genç beyinleri uyuşturmayın.  

Anlatın, ezberletmeyin, robot değil, bilim insanı üretin..