Batı Akdeniz Kalkınma Ajansında (BAKA) destek alacak projeleri belirleyen bağımsız denetçilerin üçte ikisi FETÖ’cü çıktı. Bu yıl destek alacak firmalar yeniden belirlenecek
FETÖ soruşturması kapsamında kurucu genel sekreteri Tuncay Engin ile son genel sekreteri Mehmet Sırrı Özen ve 5 birim başkanı tutuklanan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) dağıttığı 20 milyon lirayı bulan hibe krediler durduruldu. Kimlerin hibe alacağı yeniden belirlenecek. BAKA Başkanı Antalya Valisi Münir Karaloğlu BAKA'da yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 7 kişinin tutuklandığını, 13 kişinin de iş akdinin feshedildiğini belirterek,BAKA'daki FETÖ yapılanmasının özellikle destek alacak projeleri belirleyen'bağımsız denetçiler' alanında yoğunlaştığını açıkladı. Karaloğlu, bu durumu"Bağımsız denetçilerin üçte ikisi FETÖ bağımlısı çıktı. Bir kısmı cezaevinde. Soruşturmalar sürüyor. Sayılar artabilir" sözleriyle anlattı.

FETÖ'NÜN ETKİSİ VAR

BAKA'da destek alacak şirketlerin belirlenmesi sürecini anlatan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: "BAKA'da öncelikle destek verilecek alanlar belirlenerek teklif çağrısına çıkılıyor. Vatandaşlar müracaat ediyor.Üniversiteden seçilen bağımsız denetçiler projeleri puanlıyor. Puan seviyesine göre ilk sıradaki projeler Vali başkanlığındaki yönetim kuruluna geliyor. Ancak yönetim kurulunun denetçilerin düşük puan verdiği bir projeyi ön sıralara koyma hakkı yok. Sadece üst sıradaki bir projeyi eleyebiliyoruz. O zaman da yine biralt sıradaki proje destek alıyor. Böyle olunca desteği denetçilerin öncelik verdiği projeler almış oluyor."

20 MİLYONLUK HİBE

Vali Karaloğlu projelere yıllık 20 milyon liraya ulaşan karşılıksız hibe destek verildiğini hatırlatarak, "Bunlar planlı olunca,ilan eden de destek veren de planlı olunca, kendi adamları gelmiş. Hak etmeyen firmalara da hibe verilmesi söz konusu" diye konuştu. Vali Karaloğlu denetçilerin eski genel sekreter Tuncay Engin döneminde seçildiğini hatırlattı ve şöyle ekledi: "Geriye dönük projelerin seçimiyle ilgili denetime de başladık. Ama sözleşmeler yapılmış, denetimler raporlanmış, faturalar ödenmiş.Geri dönüş biraz zor olabilir. Ama hata yapan bulup cezalandırılacak."

YÜZDE 10'U HİMMETE

BAKA'da dönen kirli oyunlar, savcılıktaki ifadelerde de ortaya dökülmüştü. BAKA uzmanlarının katılımıyla haftada bir sohbet toplantıları düzenlendiği, toplantılarda terörist başı Fetullah Gülen'in mesajlarının okunduğu, toplantıya katılanların aktif görevlere getirildiği iddia edilmişti. Ayrıca yine iddialara göre FETÖ'nün desteğiyle aktif görevlere gelenlerden maaşlarının yüzde 10'u seviyesinde parayı himmet olarak vermeleri isteniyordu.

YENİDEN DEĞERLENDİRECEK

BAKA'nın bu destek yılı için de projelerin aynı denetçiler tarafından belirlenmiş olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, "Denetçilerin durumunun ortaya çıkmasıyla sözleşme yapılmış olsa da süreci durdurduk.Projeleri yeniden inceliyoruz. Destek verilecek projeler yeniden belirlenecek" dedi.