MHP İl Başkanı İsa Yalçın, ‘Başkanlık’ sistemi konusundaki açıklamalarından sonra CHP kanadından Bahçeli’ye gelen ‘yedek lastik’ benzetmesine çok sert çıktı. CHP’nin hem FETÖ hem de PKK terör örgütünden ayıklanması gerektiğini belirten Yalçın, MHP’nin Başkanlık sistemine karşı olduğunu ancak Bahçeli’nin söylemek istediklerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti.

CHP KONUYA SEVİYESİZCE YAKLAŞTI

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Başkanlık sistemi konusunda CHP’ye sert sözlerle yüklendi. Yeni Kapı ruhunun devam ettirilmesi gerektiğine işaret eden Yalçın, CHP’nin bazı konularda seviyeyi düşürdüğünü dile getirdi. Yalçın, “Devlet beyin ‘Türkiye’de anayasa çiğneniyor. Cumhurbaşkanına göre bir Anayasa düzeni oluşturuluyor. Türkiye şuanda fiili olarak bir başkanlık sistemi gibi yönetiliyor. Bu Anayasal bir suçtur. Bu suçun ortadan kaldırılması için yöntem bellidir. Meclise bunu getirirsiniz. Meclisten 367 ile çıkar veya 330 ile referanduma gidersiniz, ama bu işin artık bitmesi gerekir’ demesi, Anayasa ve ülkeye olan saygısını ortaya koymasıdır. Ama buna çok da iyi niyetli olmadan art niyetli bir şekilde ‘yedek lastik’ gibi CHP’nin çok seviyesizce bir yaklaşımı söz konusu oldu. CHP’nin önce hem FETÖ ile hem de PKK terör örgütünden ayıklanması gerekir. Maalesef Atatürk ve Cumhuriyetin kurduğu siyasi partiyi o günle bugün arasında siyah ile beyaz kadar farklılık durumuna gelen bir siyasi parti haline getirdiler” dedi.

İLK 4 MADDE HİÇBİR ŞARTTA DEĞİŞTİRİLMEYECEK

Öte yandan Mini Anayasa Paketi’nde 7 madde üzerinde anlaşma sağlandığını kaydeden MHP İl Başkanı İsa Yalçın, bu sayının 13’e çıkabileceğini söyledi. İlk 4 madde konusunda tavırlarının net olduğunu belirten Yalçın, “Anlaşılan maddeler HSYK’nın düzenlemesiyle ilgili konulardı. MHP’nin tutumunun nihai olduğu için 7 maddede anlaşıldı. AK Parti 4, CHP 1 madde daha eklemek istiyor. Anayasanın ilk 3 maddesi ve onları tarif eden 4. maddenin değiştirilmesine itirazımız var. Anayasanın ilk 4 maddesini MHP’nin son bir ferdini yok etmeden kimse değiştiremez. Anayasanın ilk 4 maddesi demek Türkiye Cumhuriyeti Devleti demektir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları demektir. Anayasanın ilk 4 maddesi demek Türk’ün varlığı demektir. Anayasanın ilk 4 maddesi bizim atalarımıza karşı vebalimiz demektir. Dolayısıyla Anayasanın ilk 4 maddesi hiçbir şartta değiştirilemeyecektir. MHP, Anayasa değişikliği konusunda her şeye vardır ama bu kırmızı çizgilerimizin devam etmesi şartıyla” diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) İl Başkanı İsa Yalçın, K32’de katıldığı Basın Kulübü programında Başkanlık sistemi ve Yeni Anayasa konusunda önemli açıklamalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin başkanlık sisteminin Meclis’te oylamaya sunulmasını, yeterli sayıya ulaşılmazsa da referanduma götürülmesini istemesi üzerine CHP kanadından gelen ‘yedek lastik’ benzetmesine İsa Yalçın sert tepki gösterdi. CHP’nin FETÖ ve PKK terör örgütlerinden ayıklanması gerektiğini belirten Yalçın, Yeni Anayasa konusunda da kırmız çizgilerinin ilk 4 madde olduğunu vurguladı.

CHP HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BU KONUYLA İLGİLİ BİRAZ MAYMUN İŞTAHLILIK YAPTI

15 Temmuz’da Yeni Kapı ruhunun devam ettirilmesi anlamında MHP’nin kararlığının çok önemli olduğunun altını çizen MHP İl Başkanı İsa Yalçın, CHP’ye yüklendi. Yalçın, şunları söyledi: “CHP her zaman olduğu gibi bu konuyla ilgili biraz maymun iştahlılık yaptı. Bu tür durumlarda sizin neyin karşısında olduğunuz yetmiyor. Kimin yanında olduğunuz da çok önemli. Biz anayasaya uygun davranan bir cumhurbaşkanıyla Yeni Kapı ruhunun sonuna kadar devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda CHP bazen çok seviye düşürüyor. CHP’nin politikalarına baktığınızda bu ülkede kutuplaşmaları maalesef ilk getiren CHP oluyor. İnsanlar laik olanlar, olmayanlar, Atatürkçüler, değiller gibi konuları zaman zaman gündeme getiriyorlar. Bu da toplumda kutuplaşmalara ve zıtlaşmalara sebep oluyor. Durduk yerde böyle bir gerginlik oluşması Türkiye’de yeni bir sıkıntı oluşturuyor. MHP bu konuya bir yerde girmesi gerekiyordu.

ATATÜRK KURDUĞU PARTİ BUGÜN SİYAH İLE BEYAZ KADAR FARKLI HALE GETİRİLDİ

Sayın Genel Başkanımızın grup konuşmasını dikkatlice izledim ve 3-4 kez okudum. ‘Türkiye’de anayasa çiğneniyor. Cumhurbaşkanına göre bir Anayasa düzeni oluşturuluyor.’ Türkiye şuanda fiili olarak bir başkanlık sistemi gibi yönetiliyor. Bu Anayasal bir suçtur. Bu suçun ortadan kaldırılması için yöntem bellidir. Meclise bunu getirirsiniz. Meclisten 367 ile çıkar veya 330 ile referanduma gidersiniz, ama bu işin artık bitmesi gerekir’ demesi Devlet beyin Anayasa ve ülkeye olan saygısını ortaya koymasıdır. Ama buna çok da iyi niyetli olmadan art niyetli bir şekilde ‘yedek lastik’ gibi CHP’nin çok seviyesizce bir yaklaşımı söz konusu oldu. CHP’nin önce hem FETÖ ile hem de PKK terör örgütünden ayıklanması gerekir. Maalesef Atatürk ve Cumhuriyetin kurduğu siyasi partiyi o günle bugün arasında siyah ile beyaz kadar farklılık durumuna gelen bir siyasi parti haline getirdiler. O yüzden önce terör konusunda net duruşunu ortaya koyması gerekiyor. Güya insan haklarını koruyoruz deyip, özellikle FETÖ terör örgütüne karşı bir sempatik ortam yaratılmasını MHP’nin kabul etmesi mümkün değildir.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ

Biz başkanlık sistemine sonuna kadar karşıyız. MHP, Başkanlık sistemine asla evet demeyecektir. Genel Başkanımız; Cumhurbaşkanının Anayasada olmayan bir şekilde görevine devam ettiğini belirterek ‘acilen bu yanlıştan dönün’ dedi. Bunun anlaşılmayacak hiçbir tarafı yok. Anlamak istemeyenler bu şekilde davranıyorlar. Biz demokratik bir parlamenter sistemden ve hukuk devletinden yanayız. Biz Atatürk milliyetçiliğini savunan bir partiyiz. MHP laik bir partidir. MHP dindar bir parti değil, dini olanların bir partisidir. MHP içinde Atatürk olmayan hiçbir projenin içinde yer almaz.  MHP, biz Atatürkçüyüz deyip de değişik rejimleri, komünizmi, sosyalizmi savunan insanlardan değildir. MHP için ülkenin geleceği her şeyden önemlidir. Herkes ayağını denk almalıdır. MHP’nin olmadığı bir Türkiye’nin 15 Temmuz akşamında herkes ne anlama geldiğini görsün. MHP’ye laf söyleyen herkes haddini bilsin.”

MHP’NİN NE KADAR HAKLI OLDUĞUNU BUGÜN EN İYİ AK PARTİLİLER ANLAMIŞ OLDU

Öte yandan Anayasa değişikliği ile ilgili gelişmelerin tamamının iyi anlatılması gerektiğine işaret eden MHP İl Başkanı İsa Yalçın, bu konuda kırmızı çizgilerinin ilk 4 madde olduğunu dile getirdi. Yalçın, bu konuda sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bir hukukçu değilim bir mühendisim ama bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda basit olarak şunu gördüm; birincisi; anayasayı delmek için önce AKP; ‘bizim anayasamız çok geniş ve kazuistik anayasa’ dedi. Doğru 177 madde dedik, anayasa artık çok kısa metinlerden oluşuyor, devletin kurucu değerlerinin ve kurucu felsefesinin anlatıldığı maddeler halinde oluyor, çerçeve anayasa hazırlayım dediler, tamam dedik biz. Önce Yeni Anayasa dediler. MHP yeni anayasa değil, bunun adı anayasa değişikliğidir bunun adı dedi.  12 Eylül referandumunda 26 maddeyi gündeme getirdiler biz 26 madde içerisinde çok önemli ve değişmesi gereken maddeler olduğunu söyledik. Ama içerisinde ihanet maddeleri var dedik.

HSYK İÇİN BİR TAKIM GRUPLARIN ARKA BAHÇESİ DEDİLER, CEMAATİN ELİNE TESLİM ETTİLER

Bunlardan bir tanesi HSYK’nın değişikliğiyle ilgiliydi. MHP’nin ne kadar haklı olduğunu bugün en iyi AK Partililer anlamış oldu. HSYK için bir takım grupların arka bahçesi dediler, cemaatin eline teslim ettiler. Bunu biz hep söyledik. Devlet dedi ki; 26 maddenin hiçbir sınavda tek bir cevabı olmaz, gelin bunu tek tek oylayalım. Altın bir kase içerisinde zemzem ile zehri içiriyorlar dedi Devlet bey, o zaman Devlet beyi vatan haini ilan ettiler o zaman. Devlet beyi vatan haini ilan ederler, 15 Temmuz korkusuyla 3-5 gün kahraman dediler, şimdi yine eleştirmeye başladılar. Devlet bey toplantıda bize; ‘Arkadaşlar biz birilerinden alkış, destek, oy alalım diye o günü yaşamadık. Biz bu ülkeye olan sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bu ülkeye olan sorumluluğumuz her şeyin ötesindedir. Bizi bugün alkışlayanlar çok fazla oy olarak gelecekler diye şey yapmayın, yarın da bunlara çok kızmayın. Çünkü bizim yaptığımız tamamen farklı’ dedi.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ HİÇBİR ŞARTTA DEĞİŞTİRİLEMEYECEKTİR

Mini Anayasa paketinde 7 madde üzerinde anlaşma sağlandı. HSYK’nın düzenlemesiyle ilgili konuydu. MHP’nin tutumunun nihai olduğu için 7 maddede anlaşıldı. AK Parti 4, CHP 1 madde daha eklemek istiyor. Bunlar henüz komisyona gelmediği için niyetlerini bilmiyoruz. Ama MHP’nin ilk günden itibaren demokratik, sivil, çoğulcu, tüm toplum kesimlerini kapsayan bir anayasası zaten hazırdı. Bu anlamda biz onlardan bekliyoruz. Eğer onlar gelir ve olumlu çıkarsa yaklaşık 13 maddelik mini anayasa paketi meclisten geçecek. Yok çıkmazsa da 7 madde üzerinde uzlaşma sağlandı. Önceki yıllarda da 60 anlaşılan 60 madde var. Bunlar da devletin organizasyon yapısıyla ilgili olanlar değil tamamen kişileri ilgilendiren maddeler. Bu maddelere itirazımız yok. İtirazımız Anayasanın ilk 3 maddesi ve onları tarif eden 4. maddenin değiştirilmesine var. Anayasanın ilk 4 maddesini MHP’nin son bir ferdini yok etmeden kimse değiştiremez. Anayasanın ilk 4 maddesi demek Türkiye Cumhuriyeti Devleti demektir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları demektir. Anayasanın ilk 4 maddesi demek Türk’ün varlığı demektir. Anayasanın ilk 4 maddesi bizim atalarımıza karşı vebalimiz demektir. Dolayısıyla Anayasanın ilk 4 maddesi hiçbir şartta değiştirilemeyecektir. MHP, Anayasa değişikliği konusunda her şeye vardır ama bu kırmızı çizgilerimizin devam etmesi şartıyla.”