Gençlik,  15-24 arası bir yaş dilimi olmaktan öte bir şey.  Otuzlu yaşlardan sonra ah vah ile geri çağrılıp duran yaşamın bir evresi. Öyle hasretli yazılara konu olmuş ki gençlik, herkes gençliğini arar hasretini çeker olmuş.
 Gençlik, tehlikeli girdapların ortasında, yolların kavşak noktasında. Tercihlerin kalıcı olmaya başladığı,  karakter elbisesinin vücuda oturmaya başladığı çağ.  Yılların birikimi ile dokunan elbise iyi ya da kötü tamamlandıkça gençliğin sonu yaklaşmaktadır.  Her türlü çevrenin zamanla harmanı bu dönemde olmakta ve giyilen kişilik elbisesine esas şekli onlar vermektedir. İleriki yaşlarla ilgili ipuçları veren bir harmanlama. Okul çağının geride kaldığı iş ve meslek seçimlerinin yapıldığı gençliğin son dönemi. Hayatla, gerçek yaşamla baş başa kalacağı ana hazırlık dönemi. Tozpembe hayallerin havada uçuştuğu dönemin sonu, gerçeklerle yüzleşme anı aslında gençlikten orta yasa geçiş dönemi.
Gençliği için oflayıp puflayanların sayısı, gençliğin kıymetini bilmeyenlerin çokluğundan kaynaklansa gerek. Gençliğe dönsem şunu yapardım bunu yapardım diyenler. Dönüş yok o hakkını bir kereye mahsus kullandın ve  tükettin.  Ah vah ederken orta yaşı kaçıracaksın.
Gençlik,  henüz 15-16'lı yaşlarda başlayan kıyasıya bir rekabetin olduğu dönem.  Gençliğin barındırdığı inanılmaz enerjinin dönüşüm çağı. Enerjinin bilgiye dönüşümü gençliğin sonuna doğru emeğe dönmeye başlayacak, emek tecrübeye, tecrübe bilgeliğe dönüşecek yaşlandıkça.  Fizyolojik döngü devam ederken bu dönüşümler de bir birini takip  edecek. Gençliğin enerjisini bilgiye dönüştürebilenler ilk evreyi başarı ile geçenler olacak. Yeterince yararlanamayanlar ise ömür sermayesinin en önemli avansını heba etmiş olacak.  İleriki yaşlarda da ah vah edenlerin önemli bir kısmını oluşturacak muhtemelen. Sonrasında bilginin emeğe dönüştüğü dönemi de ıskalayanlar, tutunamayanların çoğunluğunu oluşturacaktır.
 Gençlik geçiyor,  gençlik akıp gidiyor. Etrafında tehlike sarmalları, dikenli teller arasında özgürlük arayışı. Her türlü çevresel baskının yoğunlaştığı dönem.  Bazen bütün baskılara sertçe başkaldırdığımız, kırıp döktüğümüz etrafa saçtığımız ömür sermayemiz gençlik. İçimizdeki ve genlerimizdeki bütün vasıfların dışa vurmaya başladığı dönem. İleri ki yaşlarda hayıflanmamak için iyi değerlendirilmesi gereken,  kıymeti bilinesi gençlik yılları.