Meyvecilik ağırlıklı olmak üzere ziraat ekonomisinde Antalya ve Burdur ile birlikte Türkiye 1’incisi olan Isparta’da tarım destek muslukları sonuna değin açıldı: Avrupa Birliği’nden (AB) 121 Milyon Avro’luk hibe fonun ardından dün bir destek de Gıda Bakan
MUSLUKLAR AÇILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 3 Milyon TL finansmanlı bir yatırım için yüzde 50 hibe desteği vereceğini ilan etti. (‘­ Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’) 30 Nisan 2015 Perşembe günkü Resmî Gazete’nin 29342 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İŞTE YATIRIM ALANLARI
Isparta için şu yatırımlar desteklenecek: «­ Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması… Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması... – Ham derinin işlenmesi….­ Soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal orijinli gübre işlenmesi paketlenmesi ve depolanması.»
TEMİZ ENERJİ KULLANIMI
«­ Temiz, Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları kullanan yeni seralar… ­ Temiz, Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Üretim Tesisleri…» Isparta’nın kapsam altında olduğu bu yatırımların Aralık 2015 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.
ISPARTA İÇİN TARIM VE ENERJİ YATIRIMINDA YENİ MUSLUK AÇILDI
Kırsal alandaki tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda hibeye esas proje gideri, 1 ile 3 milyon lira arasında değişecek. Proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi, 1 Aralık 2015 olarak belirlendi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kırsal alandaki tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda hibeye esas proje gideri, 1 ila 3 milyon lira arasında değişecek. Proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Tebliğle kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülen kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal toplumda belirli kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor. Tebliğ, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları kapsıyor.
BAŞVURULARDA
7 YIL KRİTERİ Bütün başvurularda yatırım yerinin; başvuru sahibi adına olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl tahsis veya irtifak tesis edilmiş olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bunlar dışında kalan tüzel ve gerçek kişilerden bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az 7 yıl kiralanmış olması gerekecek. Tarımsal amaçlı kooperatiflerce balıkçı barınaklarına yapılacak olan soğuk hava deposu başvurularında 7 yıl kira süresi şartı aranmayacak.
İŞTE ISPARTA’YA VERİLECEK YÜZDE 50 DESTEK ALANLARI
Tebliğle program çerçevesinde hangi illerde yapılacak yatırımlar için başvuruların kabul edileceği belirlendi. Buna göre, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman va Ardahan'da, yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç, bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, alternatif enerji kullanan yeni sera ve alternatif enerji üretim tesisleri konularında yapılacak yatırım başvuruları kabul edilecek. Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi, 1 Aralık 2015 olacak. Bu tarihe kadar tamamlanamayan projeler, yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi kaynakları ile 90 gün aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanacak.