Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamasında bulunduğu Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın sırra kadem bastı. Bu gelişmenin ardından genel merkezi boşaltılan ve sistemleri kapatılan Çiftlikbank’ın Isparta’daki mağdurları paralarını kurtarabilmek için noterler ile icra dairelerine akın etti. Isparta’da yaklaşık 700 kişinin Çiftlik Bank’ta 5 milyona yakın parası olduğu iddia ediliyor. Isparta’daki A.A isimli mağdur, “Başkalarının para yatırdığını gördüğüm sisteme ben de 20 bin lira yatırdım. Şimdi paramı nasıl kurtarabilirim diye araştırıyorum” dedi. 
 
Türkiye, 2016 yılının son aylarında ‘Çiftlik Bank’ isminde bir sistemle tanıştı. 27 yaşındaki Mehmet Aydın’ın “200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç” vaadiyle kurduğu Çiftlik Bank internet üzerinden oynanan sanal bir oyun olarak popüler hale geldi ve sanal ortamda tavuk, inek veya keçi sahibi olup kar payı alan kişilerin sayısı hızla arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın olaya el atmasının ardından Mehmet Aydın, sırra kadem bastı. Bakanlığın Çiftlik Bank’ı ‘nitelikli dolandırıcılık’ ile suçlamasının akabinde de Çiftlik Bank tüm sistemlerini kapatarak, İstanbul’daki merkez binasını boşalttı. Bu gelişmenin ardından Isparta’daki mağdurlar paralarını kurtarabilmek ümidiyle noterlerle icra dairelerine akın etti.
SPK RAPORUNA GÖRE 77 BİN 843 KİŞİDEN 511 MİLYON TL PARA TOPLANDI
Serbest Piyasa Kurulu(SPK) Çiftlik Bank raporunda toplanan paraların Kıbrıs’a havale edildiği bilgisine yer verildi. Rapora göre Çiftlik Bank sisteminde 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplandı. Yine rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon TL ile Kıbrıs’a aktarıldı. Aralık 2017’de Türkiye’deki şirketlerindeki görevini başkalarına devreden Aydın da, milyonlarca lirayı alarak kayıplara karıştı.
ISPARTA’DA ÇOK SAYIDA MAĞDUR VAR
Isparta’da da çok sayıda kişinin Çiftlik Bank mağduru olduğu iddia edildi. Birkaç hafta önce Çiftlik Bank Şarküteri’yi hizmete açan Sergen Çınar, kendilerinin de mağdur olduğunu belirterek, hukuki yollar için avukatlarla görüşmelerde bulunduğu söyledi. Isparta’da yaklaşık 700 kişinin Çiftlik Bank sisteminde parası bulunduğunu ileri süren Çınar, “İlimizdeki toplam yatırım tutarının 5 milyona yakın olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Ayrıca Çiftlik Bank Şarküteri de kapatıldı.
MAĞDURLAR WHATSAPP’DAN HABERLEŞİYOR
Isparta’da Çiftlik Bank’a dahil olanların yer aldığı whatsapp grubu bulunuyor. Şimdi mağdurlar bu grup üzerinden paralarını nasıl kurtarabileceklerinin yolunu arıyor. Son 3 günde Isparta’daki noter ile icra dairelerine 150’nin üzerinde başvuru olduğu ileri sürüldü. Mağdurlar noter ve icra daireleri üzerinden Çiftlik Bank’a ihtarname göndererek, paralarını kurtarmaya çalışıyorlar.
ÇÖZÜM OLMAYABİLİR
Çiftlik Bank’ın merkez binası boşaltıldığından dolayı muhatap bulunmuyor. Bu nedenle Gülses Muhabirinin görüştüğü avukatlar icra dairesi ya da noterden gönderilen ihtarnamelerin karşı tarafa ibra edilememesi durumunda herhangi bir işlem başlatılamayacağını belirttiler.
20 BİN TL YATIRDIM
Isparta’daki mağdurlardan A.A, Çiftlik Bank’ı duyduktan sonra araştırma içerisinde girdiğini ve sisteme 50’şer bin lira yatıranları gördükten sonra yatırım yapma kararı aldığını anlattı. A.A, “Ben de Çiftlik Bank’a 20 bin lira yatırdım. Sistemdeki ödemeler durmadan önce 3 bin liramı kurtarabildim. Ayrıca 5 bin lirada kazancım birikti. Ancak şuanda 17 bin lira param Çiftlik Bank’ta kaldı. Isparta’da çok sayıda kişinin mağdur olduğunu duydum. Paramızı kurtarmak için hukuki yolları arıyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan Çiftlik Bank kurucu Mehmet Aydın’ın paralarla birlikte Uruguay’a kaçtığı iddia edildi.