Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığının ortak düzenlediği Teknoloji Bağımlılığı konulu konferans gerçekleştirildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığının ortak düzenlediği Teknoloji Bağımlılığı konulu konferans Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şubesi Başkanı Dr. Mahmur Remzi Savaş, Enformatik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Teknoloji Bağımlılığı Formatörü M. İsmail Memiş, Psikiyatri Uzm. Dr. Ali Özgen, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi ve Serik Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Abdullah R. Akgül’ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kongreyi çoğunluğu öğrenci ve akademisyen olmak üzere yaklaşık 300 kişi takip etti. Uzmanlar ve katılımcılar, mobil telefon bağımlılığı, çocuklarda ve yetişkinlerde online oyun bağımlılığı, halk sağlığı ve bağımlılık, internet ve sosyal medya bağımlılığı konularını ele aldı. Teknolojik alanda yeni nesil araçların hızlı gelişmesi ve yaygınlaşmasının beklenmedik olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğini belirten Yeşilay uzmanları, özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmaların teknoloji bağımlılığı oranlarının genç nüfusu ve halk sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığını ve çok önemli sosyal ve bireysel sorunlara yol açtığını gözler önüne serdi.

Yücel: “Farkındalığın artırılması gereklidir”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, "Ülkemizde hızla gelişen teknoloji ile beraber, teknoloji bağımlılığına ilişkin farkındalığın artırılması gereklidir. Biz de katılımcılarımızı bilinçlendirmek için bu konferansı Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile ortaklaşa düzenleme kararı aldık" dedi.

Enformatik Bölüm Başkanı Yücel, "Sahip olduğumuz teknolojiler, bizlere zaman kazandırmak bir yana, olması gerekenden daha fazla zamanımızı tüketen, bizleri sanal ortamların sığ çerçevesine hapseden, en önemlisi kendisine bağımlı hale getirip kontrolü altına alan bir yapıya büründü. Bu durumun insan sağlığı açısından, ailevi ve sosyal yönlerden birçok olumsuz etkisine sıklıkla ve üzülerek şahit oluyoruz" diye konuştu.

Akgül: “Yeşilay Türkiye’de hepimizin sağlığı ve mutluluğu için çalışan köklü bir kurumdur”

Yeşilay’ın kuruluşu, amacı, misyonu, vizyonu ve çalışmalarından bahseden Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi ve Serik Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Abdullah Akgül’ün, “Yeşilay Türkiye’de hepimizin sağlığı ve mutluluğu için çalışan köklü bir kurumdur. Bundan bir asır kadar önce memleketimizin ve milletimizin zor günlerinde, neslin bekasını ve milletin istikbalini dert edinmiş “ilim” ve “irfan” sahiplerinin el ele vererek kurduğu Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bugün ülke sathına yayılmış gönüllüleri ve teşkilatı ile tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda insanlarımızı her türlü zararlı alışkanlık ve bağımlılıktan korumak, gençlik ve toplumumuzu daha sağlıklı ve üretken hale getirmek için gayretlerini ve mücadelesini sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Memiş: “Hayatımızdaki gerçekler, yerini sanallığa bıraktıkça, anı yaşama isteğimizi kaybederiz”

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Teknoloji Bağımlılığı Formatörü M. İsmail Memiş ise "Teknolojik bağımlılığının belirtileri, teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması, ruhsal, sosyal, adli yada bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam etmesi, teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. Hayatımızdaki gerçekler yerini sanallığa bıraktıkça, anı yaşama isteğimizi kaybederiz" dedi.