Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayasofya'da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir." açıklamasından daha sonra Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi çalışmaları çabuk başlatılmıştı. Karar için Danıştay'dan gelecek tanımlama beklenirken Ayasofya'nın statü değişimine hem Türkiye'den keza de dış ülkelerden tepkiler, artarak geliyor. Ayasofya'nın statüsünün değişmesine kim ne dedi? Tüm açıklamaları sizler için derledik... CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Sultanahmet Camii'nin de Ayasofya gibi evrensel servet olduğunu belirterek şunları söyledi: "Benim görüşüme göre Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı. Çünkü bunlar bundan böyle bizim kendi şeyimiz yok, kendimize özgü yok, insanlığın iki taraflı mirasıdır bunlar." Yunan basınına açıklamalarda bulunan Yunanistan Başpiskoposu, "Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum." diye konuştu.
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan konu hakkında şunları söyledi "Meraklı turistlerin resim çekmek için oraya buraya koşuşturması yerine, diz çökmüş imanlıların saygı ve huşuyla secde kılmasının, mabedin fıtratına daha uygun olduğunu düşünüyorum.Ayasofya ibadete açılsın." Ayasofya'nın cami olması için başlatılan çalışmaların arkasından İstanbul Rum Patriği 1. Bartholomeos "Ayasofya müze kalsın" dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Ayasofya’nın ibadethaneye dönüştürülmesi olasılığıyla ilgili, “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo göre yayınlanan yazılı açıklamada "Türkiye'yi, Ayasofya'nın bir müze olarak kalmasına, Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan farklı inanç ve tarihe saygı göstermeye ve bunun herkes için erişilebilir kalmasını sağlamasına çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya'nın herkese açık kalması gerektiğini savundu.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya'nın herkese açık olarak kalmasını isteriz." denildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir panelde Yunan gazetecinin Ayasofya sorusuna, “Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Türkiye’nin ve dünyanın başka sorunları var ve bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur