Bayram Geldi Hoş Geldi

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla hem içimize hem sofralarımıza bayram geliyor. Peki, bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde etle hazırlanmış menüler özellikle sıcakların iyiden iyiye kendini hissettirdiği bugünlerde sağlık açısından doğru tercih değildir. Et pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Bir diğer durum ise kurbanlık olarak kesilen etlerde ölüm sertliği oluşmaktadır. Bekletilmeden yenen etler sert olduğu için midede hazımsızlık, şişkinlik gibi şikâyetlere neden olabilmekte, bu sebeple et, en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli ve ondan sonra tüketilmelidir.

Ayrıca, bayramda sebze meyve tüketimi ihmal ediliyor. Etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmelidir. Sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu

özelliğe sahip olduğundan, doygunluğu sağlayabilir ve böylece et tüketimi bu şekilde azaltılabilir.

Kahvaltının yumurta, menemen, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam buğdaylı ekmek gibi az yağlı besinlerle yapılması dengeli beslenme açısından çok önemlidir. Özellikle kahvaltıda et tüketilmemelidir.

Tatlı söz konusu olduğunda pek çok kişi ‘nasılsa bayram’ diyerek sağlığını rafa kaldırıyor, ikramları geri çevirmiyor. Ayrıca, akrabalara yapılan ziyaretlerde ikramları geri çevirmek ayıp olur düşüncesiyle etin üzerine yenilen şerbetli ağır tatlılarda aşırıya kaçılıyor. Bu durum da reflü ve hazımsızlıktan yüksek tansiyona, diyabetten kalp-damar hastalıklarına ve kilo alımına dek bir çok şikayete yol açabiliyor. Bu sebeple bayramda şerbetli tatlılar yerine az miktarda sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapabilir, bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz.

Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için yanına mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği eşlik ettirebilirsiniz.

Gün içerisinde 2-3 saatten daha uzun süre aç kalınmamalıdır. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 2,5-3 litre su içilmelidir.

Yılda bir kez görünen bu bayramın her yıl tekrarı olduğunu ve tadını bilmediğiniz bir şey olmadığını lütfen unutmayın.

Sağlıkla, huzurla, sevdikleriniz ile nice güzel bayramlara.

IHLAMUR BESLENME VE DİYET KLİNİĞİ

Diyetisyen: Hilal Nur Avcı Karakuyu

Adres: Davraz Mah.104.Cad no:40A/16

Şehir Hastanesi Karşısı

Tel: 05454452687