Ciltte meydana gelen lekeler birçok farklı neden sonucunda ortaya çıkabilir. Cilt lekelerine neden olan faktörler arasında güneş ışınlarının zararlı etkileri, gebelik, hormonal faktörler ve yaş alma ilk sıralarda sayılabilir.

Çevre koşulları, genetik etkenler, stres, sigara ve alkol kullanımı, mevsim şartları, yaş alma, kötü yaşam ve beslenme alışkanlıkları gibi farklı nedenlerle ciltte bazı olumsuz etkiler meydana gelir. Bunun sonucunda çeşitli düzeylerde fiziksel yıpranmalar görülür. Botox ve leke tedavisi gibi medikal estetik prosedürler bu tür durumlarda kişinin estetik beklentilerini üst düzeyde karşılamayı sağlayan uygulamalardır. Siz de medikal estetik taleplerinizin en doğal ve uygun şekilde gerçekleştirilmesi için Uzm. Dr. Şafak Göktaş ile iletişime geçebilirsiniz.

Göz Sağlığınız İçin Lazer Göz Çizdirme Göz Sağlığınız İçin Lazer Göz Çizdirme

Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Ciltte meydana gelen lekeler birçok farklı neden sonucunda ortaya çıkabilir. Cilt lekelerine neden olan faktörler arasında güneş ışınlarının zararlı etkileri, gebelik, hormonal faktörler ve yaş alma ilk sıralarda sayılabilir.

Cilt lekeleri çoğunlukla yanaklar, alın ve bıyık bölgesinde olmak üzere özellikle yüz bölgesinde görülür.  Bunun yanı sıra dekolte bölgesinde, sırtın üst kısımlarında ve ellerde de cilt lekeleri oluşabilir.

Leke tedavisi İstanbul’da planlanmadan önce cilt lekelerinin yerleşim yeri, derinliği ve cilt tipi değerlendirilir. Leke tedavisi uygulanırken lekeyi artıran faktörlerin göz önünde bulundurulması çok önemlidir. Belirli kurallara uyulması durumunda her mevsim uygulanabilen leke tedavisi mutlaka bir dermatolog kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Yaz aylarında leke oluşumunun engellenmesi için gerekli ürünlerin kullanılması yoluyla cilt lekelerinin artması ve koyulaşması önlenebilir. Kış aylarında da lekeleri gidermeye yönelik uygulamalara başvurulabilir. Leke tedavisinde uyulması gereken en önemli kural yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu ürünlerin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır. Leke tedavisi kapsamında cildi desteklemeye ve cilt altı dokularını yenilemeye yönelik uygulamalar yapılarak tedavinin güçlendirilmesi mümkündür.

Leke Tedavisi İçin En Uygun Zaman Nedir?

Ciltteki melanin pigmenti yaz döneminde güneşin zararlı etkilerinden koruma sağlamak için artar ve bir kalkan görevi görür. Ancak bu durum cilt lekelerinin koyulaşarak daha belirgin bir hale gelmesine neden olur. Kozmetik olarak hastayı rahatsız eden cilt lekelerinin tedavisi tercihen yaz aylarında yapılmamalı eğer yapılacaksa da çok dikkatli olunması gerekir.

Yaz aylarında kapatıcı özelliği olmayan ve su içeriği daha fazla olan nemlendiricilerin tercih edilmesi önemlidir. Bu sayede ciltten ısı yoluyla buharlaşan su geri verilir. Güneşten korunmak için UVA ve UVB koruyucu ürünler tercih edilmelidir. Cildin üzerinde bulunan ve koruyucu görevi olan üst tabaka soğuk kış aylarında kurur ve cilt üzerinde pullanmalar oluşur. Bu nedenle soğuk havalarda cildin neminin artırılması için daha yoğun ürünler kullanılmalıdır.

Cilt lekelerinin oluşmasının engellenmesi için cilt temizliğine, cildin makyaj ürünlerinden ve çevre kirliliğinden arındırılmasına özen gösterilmelidir. Cilt tipine uygun ürünlerin kullanılması çok önemlidir. Cilt sağlığının korunması için stresten uzak durulmalı, günde en az 8 saat uyunmalıdır. Cildin kendini en iyi yenilediği zaman aralığının uykuda geçen süre olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalı ve günde en az 8 bardak su tüketilmelidir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı etkin korunma sağlanmalıdır. Belirli bir yaştan sonra A, C, E vitamini, Ko-enzim Q10, Alfa-Lipoik asid, Glutatyon gibi antioksidan vitamin takviyeleri yapılmalıdır. Özellikle genç yaşlarda fondöten, pudra gibi kapatıcı ürünlerin gereksiz ve fazla kullanımından kaçınılmalı, cilt temizliğine ve düzenli nemlendirici kullanımına özen gösterilmelidir.

Botox Nedir? Neden Kullanılır?

Botox yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla uzun yıllardır kullanılan bir medikal estetik prosedürüdür. Botox yüz kırışıklıklarının yanı sıra aşırı terleme, servikal distoni, blefarospazm, şaşılık ve kronik migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Botox sinirlerden kaslara giden sinyalleri bloke eder ve enjeksiyon yapılan bölgedeki kasların kasılması botox enjeksiyonunun etki ettiği süre boyunca engellenir. Botox prosedüründen genellikle alın çizgileri, kazayakları ve kaş çatma çizgilerinin giderilmesi için yararlanılır.

Botox lokal anestezi altında uygulanan ve yaklaşık 15 dakikada tamamlanan bir prosedürdür. Uygulama bölgesinde küçük dozlar halinde enjeksiyon yapılarak gerçekleştirilir. İşlemden en az 1 hafta önce alkol kullanımına ara verilmelidir. Uygulama bölgesinde morarmaların önlenmesi için de işlemden 2 hafta önce aspirin ve antiinflamatuar ilaçlar bırakılmalıdır.

Botox enjeksiyonundan sonra enjekte edilen ilacın başka bir alana yayılmaması için 24 saat süreyle enjeksiyon bölgesini ovuşturmaktan kaçınılmalıdır. Enjeksiyondan sonraki ilk 4 saat dik pozisyonda durulmalı ve 1 gün egzersiz yapılmamalıdır. Botox enjeksiyonunun etkisi kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte 4-6 ay arası sürer. Botoxun etkisi kademeli olarak azalmaya başladığında kas yavaş yavaş hareketliliğini geri kazanmaya başlar. Bu durumda botox enjeksiyonunun tekrarlanması gerekir. Düzenli olarak tekrarlanan botox prosedürü sonucunda belirli bir süre sonra kaslar mimik yapmamak üzere eğitilmiş olduğundan dolayı çizgiler ve kırışıklıklar daha az belirgin hale gelir. Bu nedenle düzenli olarak botox enjeksiyonu yaptıran kişilerde belirli bir süre sonra botox enjeksiyonunun uygulama sıklığı azaltılabilir.

Botox enjeksiyonu gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara, kan pıhtılaşma sorunu ya da herhangi bir nörolojik hastalığı olanlara uygulanamaz.