Isparta Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında hem Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında hem de Isparta ili özelinde bugüne kadar yapılan ve 2018 yılı içinde yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan Isparta, Burdur ve afyon ilinin bazı ilçelerinde son 15 yılda 1 milyon 388 bin 323 dekar arazide çalışma yapılarak 187 milyon 650 bin 498 adet fidan dikildiğini söyleyerek “Isparta özelinde son 15 yılda; 672 bin 800 dekar alanda çalışma yapılarak 81 milyon 335 bin 328 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 2018 yılında 16 bin 230 dekar alanda çalışma yapılacaktır. Ayrıca önceki yıllarda tesis edilen 64 bin 560 dekar alanda bakım çalışmaları yapılacaktır” dedi. Akduman, Isparta’da özellikle Davraz Kayak Merkezi bölgesinde ağaçlandırma çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. 
 
 
 
 
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” ve “Orman Haftası” münasebetiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında “Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak doğal kaynakların yanlış ve aşın kullanımı, toprak-su dengesinin bozulması, yeşil örtünün dejenerasyonu, çevre kirliliği ve iklim değişiklikleri dünyamızı giderek yaşanmazlığa doğru itmektedir. Küresel ısınma ve küresel iklimde gözlenen değişimler son yıllarda tek yaşam merkezi olan dünyamız için büyük tehdit oluşturmakta, canlı hayatının vazgeçilmez 3 önemli unsuru hava, su ve toprak üzerinde büyük yıkıcı etkilere sebep olmaktadır. Kendi düzeni içerisinde meydana gelen tüm değişimlerin ahenginin insan aktiviteleri sonucu bozulması dünyamızın geleceği açısından büyük risk oluşturmaktadır. Bu değişimin günümüzde gözle görülür en büyük kanıtı ekolojik sistemde meydana gelen değişimlerdir. Bu değişimlerin önlenmesinde yapılacak çalışmaların başında ormanlarımızın ve biyolojik çeşitliliğimizin yok edilmesine engel olmak ve orman varlığımızı arttırmaktır. Ormansızlaşmanın ürkütücü boyutlara vardığım gören Avrupa Tarım Federasyonun teklifi üzerine 1971 yılında Dünya Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından Kuzey Yarım Kürede ilkbahar, Güney Yarım Kürede de sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart günü “Dünya Ormancılık Günü” olarak belirlenmiştir. Ülkemizde de 21 Mart “Dünya Ormancılık Günü” olarak ve içinde bulunduğu hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır” denildi.
 
 
 
Toplantıda slayt eşliğinde Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında ve Isparta özelinde yapılan çalışmaları anlatan Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, açıklamasında şunlara yer verdi.
 
ISPARTA VE BURDUR İLLERİ İLE DİNAR İLÇESİNİ KAPSAYAN ISPARTA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN ORMAN VARLIĞININ ARTTIRILMASI KAPSAMINDA SON 15 YILDA (2003-2017) YAPTIĞI ÇALIŞMALAR 
 
Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 1 milyon 388 bin 323 dekar arazide çalışma yapılarak 187 milyon 650 bin 498 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
 
Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 219 köyde gelir getirici tür ağaçlandırması yapılarak toplam 162 bin 192 adet Ceviz, Lavanta, Zeytin, Fıstıkçamı, Dut, Badem v.b. türlerde fidan dikilmiş ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuştur.
 
Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 4 bin 838 aileye toplam 41 milyon 352 bin 397 TL orköy kredisi verilmiştir.
 
2 bin 803 dekar alanda 5 adet Şehir Ormanı ve 2 bin 698 dekar alanda 23 adet Mesire Yeri kurulmuştur.
 
8 bin 124 dekar alanda arıcılar tarafından rağbet gören 17 adet bal ormanı kurulmuştur.
 
Okul. İbadethane. Üniversite, Sağlık Ocağı, Hastane ve köy mezarlıkları ağaçlandırmaları yapılarak toplam bin 24 adet birimde 145 bin 485 adet fidan dikilmiştir.
 
Isparta-Eğirdir karayolu, Isparta-Afyonkarahisar karayolu gibi; diğer yollarda toplam 287 km yol kenarı ağaçlandırma çalışması yapılarak 341 bin 190 adet çeşitli türlerde fidan dikilmiştir.
 
Muhtelif yerlere dikilmek üzere halkımıza 750 bin adet bedelsiz fidan dağıtılmıştır.
 
Eğirdir ve Gölhisar Fidanlığımızda Ağaçlandırma faaliyetleri için yılda ortalama 7 milyon adet fidan üretilmektedir.
 
2018 YILI ORMANCILIK FAALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR
Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 60 bin 200 dekar alanda çalışma yapılacaktır. Ayrıca önceki yıllarda tesis edilen 163 bin 940 dekar alanda bakım çalışmaları yapılacaktır.
 
Ormanlarımızın verimliliğini artırmak için; 10 bin 996 dekar alanda Gençleştirme ve 301 bin 284 dekar alanda Bakım çalışması yapılacaktır.
 
Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 41 köyde, bin 700 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması yapılacaktır.
 
Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 150 aileye toplam 3 milyon 250 bin  TL orköy kredisi verilecektir.
 
Dört adet bal ormanı kurulacaktır.
 
Tüm ormancılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için 420 km Orman yolu yatırımı yapılacaktır.
 
Ormancılık haftası kapsamında; 45 İlkokul ve Ortaokullarda yaklaşık 5 bin öğrencimize orman ve doğa sevgisi konulu eğitim sunumu ve tiyatro gösterimi yapılmakta ve öğrencilerimize Dergi, Broşür dağıtımı yapılmaktadır. Bu konudaki çalışmalarımız eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar devam edecektir. Ayrıca kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza ormanın önemi ve orman yangınları konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.
 
 
 
 
ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK ISPARTA’DA ORMAN VARLIĞININ ARTTIRILMASI KAPSAMINDA SON 15 YILDA (2003-2017) YAPILAN ÇALIŞMALAR
 
Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 672 bin 800 dekar alanda çalışma yapılarak 81 milyon 335 bin 328 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
 
Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 100 köyde gelir getirici tür ağaçlandırması ile toplam 28 bin 904 adet Ceviz, Lavanta, Zeytin, Fıstıkçamı, Dut, Badem, v.b. türlerde fidan dikilmiş ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuştur.
 
Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 12 bin 32 aileye toplam 16 milyon 31 bin 359 TL orköy kredisi verilmiştir.
 
Bin 88 dekar alanda 3 adet Şehir Ormanı ve bin 244 dekar alanda 9 adet Mesire Yeri kurulmuştur.
 
5 bin 319 dekar alanda arıcılar tarafından rağbet gören 9 adet bal ormanı kurulmuştur.
 
Okul, İbadethane, Üniversite, Sağlık Ocağı, Hastane ve köy mezarlıkları ağaçlandırmaları yapılarak toplam 669 adet birimde 96 bin 173 adet fidan dikilmiştir.
 
Isparta-Eğirdir karayolu, Isparta-Afyonkarahisar karayolu gibi; diğer yollarda toplam 104 km yol kenarı ağaçlandırma çalışması yapılarak 134 bin 200 adet çeşitli türlerde fidan dikilmiştir.
 
Muhtelif yerlere dikilmek üzere halkımıza 250 bin adet bedelsiz fidan dağıtılmıştır.
 
Ayrıca Eğirdir Fidanlığımızda Ağaçlandırma faaliyetleri için yılda ortalama 5,5 milyon adet fidan üretilmektedir.
 
2018 YILI ORMANCILIK FAALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR
Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; 16 bin 230 dekar alanda çalışma yapılacaktır. Ayrıca önceki yıllarda tesis edilen 64 bin 560 dekar alanda bakım çalışmaları yapılacaktır.
 
Ormanlarımızın verimliliğini artırmak için; 4 bin 650 dekar alanda Gençleştirme ve 120 bin 227 dekar alanda Bakım çalışması yapılacaktır.
 
Köylümüzün gelirinin arttırılması amacıyla 16 köyde 450 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması yapılacaktır.
 
Orman köylüsünün gelirinin arttırılması amacıyla 60 aileye toplam 900 bin TL orköy kredisi verilecektir.
 
İki adet bal ormanı kurulacaktır.
 
Tüm ormancılık faaliyetlerinin yapılabilmesi için 158 km Orman yolu yatırımı yapılacaktır.
 
Ormancılık haftası kapsamında; 20 İlkokul ve Ortaokullarda yaklaşık 2 bin öğrencimize orman ve doğa sevgisi konulu eğitim sunumu ve tiyatro gösterimi yapılmakta ve öğrencilerimize Dergi, Broşür dağıtımı yapılmaktadır. Bu konudaki çalışmalarımız eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar devam edecektir. Ayrıca kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza ormanın önemi ve orman yangınları konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.
 
Yapılan tüm ormancılık faaliyetlerinde başta Sayın Valimiz olmak üzere desteklerinden dolayı kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder, halkımızın ve teşkilatımızın 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftasını kutlar, saygılar sunarım.” a