1 Nisan 2018 tarihinde yapılan bir yasa değişikliği ile ehliyet yenileme işlemleri artık Nüfus Müdürlükleri aracılığı ile yapılmaya başlandı. Hemen iddaa canlı oynarak maç bitimini beklemeden cüzdanını doldurabilirsin. Yeni yasaya göre ehliyet yenileme işlemlerini detaylıca anlatalım.

Yenileme için gerekli belgeler

  • Eski ehliyet
  • Nüfus cüzdanı
  • Fotoğraflı sağlık raporu
  • Yenileme ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu gösteren belge

Ehliyet yenileme nasıl yapılır

Öncelikle ehliyet yenileme ücretini anlaşmalı bankalara yatırıyorsunuz. Bu tutar ehliyet eski ehliyetinizi yeni ehliyetle değiştirecekseniz 15 TL, ehliyetinizi kaybettiğiniz için yenileme yapacaksanız 159 TL'dir.

Daha sonra 2 adet biyometrik fotoğraf çektiriyorsunuz. Biyometrik fotoğraf Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından "standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır." şeklinde tanımlanmıştır. Fotoğraf stüdyosuna ehliyet için biyometrik fotoğraf çektirmek istiyorum şeklinde söyleyin yeter.

Biyometrik fotoğraftan sonra sağlık raporu almanız gereklidir. Sağlık raporunu aile hekimliklerinden alabilirsiniz.

Bütün bu işlemlerden sonra ehliyet randevu alıp nüfus müdürlüğüne gidecek ve ehliyet yenileme başvurunuzu yapacaksınız. Başvurunuz alındıktan sonra ehliyetiniz ortalama 2 hafta içerisinde PTT kargo tarafından adresinize gönderilmektedir.

Ehliyet yenileme geçici belge

Başvurunuzu tamamladığınızda nüfus müdürlüğü tarafından size geçici belge veriliyor. Bu geçici belge ile 15 gün boyunca araç kullanabiliyorsunuz. 15 gün sonra ehliyetiniz halen gelmemişse tekrar nüfus müdürlüğüne giderek geçici belge çıkartıyorsunuz ancak 15 gün içinde ehliyetiniz zaten elinize geçmiş oluyor.

Yeni ehliyet teslim süresi

Ehliyet yenileme yaptığınızda ehliyetiniz PTT kargo aracılığı ile gönderilir. Başvuru yaptıktan sonra ortalama 5 gün içinde ehliyetiniz size ulaşıyor.

Ehliyet nasıl alınır?

Ehliyet alabilmek için önce bir sürücü kursuna yazılmalı, teorik eğitimleri tamamlayarak elektronik sınava girmelisiniz. Elektronik sınava girmeden önce mutlaka ehliyet sınav soruları çözmelisiniz. Sınav sistemi artık değişti ve ehliyet sınavını kazanmak artık eskisi kadar kolay değil. Elektronik sınavda başarılı olan adaylar direksiyon eğitimi ve ardından direksiyon sınavına girmelidir.

Direksiyon sınavını da başarı ile geçen adayların ehliyet sertifikaları sürücü kursu tarafından Milli eğitim müdürlüğüne onaylatıldıktan sonra adaya teslim edilir. Aday sürücü sertifikasını alarak artık ehliyet alabilir.