Erkeklerde ve Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

Op. Dr. Ayşe Duman, “Erkeklerde ve Kadınlarda Kısırlık Belirtileri” hakkında bilgiler verdi;

Hem erkek hem de kadınlar için çocuk sahibi olma fikri her zaman çok heyecan verici oluyor. Durum böyle olunca da anne ve baba adaylarının bu konuda bir engeli olmaması gerekiyor. Tüm bu durumlardan kurtulmak için yapılması gereken ilk adım gebeliğe uygun olup olmadığı konusunda iki tarafı da incelemek olacaktır. Bazı çiftlerde bir taraftan ya da iki taraftan kaynaklı kısırlık şikayetleri ortaya çıkabilir. Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık belirtileri ile bu durum anlaşılabilir.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle de ne kadar cinsel deneyim yaşansa da başarılı bir gebelik ortaya çıkmaz. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık belirtilerinin ortaya çıkması durumunda hemen bir inceleme yapılmalıdır. Bu süreçte yapılacak ilk adım nedenleri saptamak ve tedavileri belirlemek olur. Kısırlık olması durumunda bir tedavi planı ile gebelik ortaya çıkabilir.  Kısırlık şüphesi olması durumunda hemen kişiye özel gerekli tedavi planını hayata geçirmek için uğraşır.

Bkz: Erkeklerde ve Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

Erkeklerde kısırlık belirtileri nelerdir?

Erkeklerde kısırlık söz konusu olduğunda kaliteli ve sağlıklı sperm ortaya çıkmaz. Erkeklerde kısırlık belirtileri ortaya çıkması genellikle cinsel ilişki deneyimleriyle anlaşılır. Çünkü bazı belirtiler hiçbir şekilde ortaya çıkmayabilir. Kısırlık durumlarında erkeklerde ortaya çıkabilecek belirtilerden biraz bahsedelim

Cinsel fonksiyon bozuklukları

Erkeklerde yaşanabilecek bazı cinsel fonksiyon bozuklukları sağlıklı sperme de engel olabilir. Özellikle iktidarsızlık problemleri ile birlikte sertleşme ve boşalma problemleri gibi durumlar da kısırlık nedenlerine yol açabilir. Erkekler bu durumda yaşadıkları problemlere bağlı olarak vücut gebelik oluşturmak için sağlıklı bir sperm üretemez. Meni gelmesine karşın bu problemler ortaya çıkabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Cinsel yaşama rağmen gebelik oluşmaması

Erkeklerde en yaygın kısırlık belirtileri arasında düzenli cinsel ilişki durumuna karşı çocuk sahibi olamamak vardır. Erkek düzenli olarak tüm şartlar yeterli olsa da gebelik ortaya çıkmaz. Bu durumda spermlerin kalitesi, sayısı ve hareketliliği yetersiz olabilir. Tüm bu durumlarda sperm ve yumurta birleşse ve kadından yana bir sıkıntı olmasa da sıkıntı ortaya çıkabilir.

Yetersiz sperm olması

Cinsel ilişkide gebelik ortaya çıkması için mutlaka erkeklerin sperm kalitesi de yeterli olmalıdır. Bunun için belirli oranda meni üzerinde yeterli sayıda sperm hücresi olması lazım. Bunun için 1 mililitrelik meni üzerinde en düşük 15 milyon sperm olması lazım. Bu sayıdan düşük bir sperm hücresi varsa düşük sperm sayısı olarak kabul edilir.  Bu durum sağlıklı bir şekilde gebelik oluşmasına engel olmaktadır.

Hormon ve kromozom bozukluklar

Erkeklerde de çeşitli nedenlere bağlı olarak hormon ve kromozom bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu durum çok çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu durum erkeklerde sakal, bıyık ve vücudun farklı bölgelerinde yer alan kılların azalmasına yol açabilir. Aynı zamanda hormon ve kromozom bozuklukları sperm kalitesini etkilediği için erkeklerde kısırlık belirtileri arasında olabilir.

Erkeklerde kısırlık sorunları bir belirti olmadan da görülebilir. Her üç vakadan bir tanesinde belirtinin çocuk sahibi olamama belirtisinin tek başına ortaya çıktığı biliniyor.

Kadınlarda kısırlık belirtileri

Kadınlarda da kısırlık belirtileri söz konusu olabilir. Gebeliğe engel sadece erkekler sebep olmaz, çünkü kadınlara bağlı olarak da gebelik olmaması söz konusu olabilir. Kadınlarda kısırlık çok nedenlerle ve belirtilerle ortaya çıkar.  Bu nedenle de kadınlarda kısırlık belirtileri çok daha farklı olmaktadır.

Adet düzensizlikleri

Kadınlarda adet düzensizlikleri yumurtlama sürecine olumsuz etki edebilir. Buna bağlı olarak da adet döneminde belirli bir takip olamayacağı için gebelik ortaya çıkmada zorlanabilir.

Endometriozis ağrıları

Adet dönemi içinde aynı zamanda endometriozis şikayetleri ortaya çıkabilir. Bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kısırlık ortaya çıkarabilir.

Vajinal problemler

Vajina bölgesinde ortaya çıkan bazı şikayetler de kadınlarda kısırlık belirtileri ortaya çıkabilir. Vajinal ağrı ve vajinada kaşıntı şikayetleri gebeliğin ortaya çıkmasını engelleyebilir.  Bunun yanında nedensiz bir şekilde ortaya çıkan vajinal akıntılar da kadınlarda en yaygın kısırlık belirtileri arasında yer alıyor.

Hormon bozuklukları

Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da hormon bozuklukları söz konusu olabilir. Hormon bozuklukları ani kilo kaybına, saç dökülmesine, baş ağrısı ve göğüs bölgesinde hassasiyetlere, sakal çıkması ve şiddetli bir şekilde akne oluşumuna da yol açabilir. Aynı zamanda bu dönemde kısırlık problemleri de ortaya çıkabilir.

Düğün Paketleriyle Yeni Bir Ev Hikayesi Düğün Paketleriyle Yeni Bir Ev Hikayesi

Psikolojik şikayetler

Kadınlarda gebelik durumuna bir engel olmamasına karşın kısırlık şikayetlerine yol açabilir. Bu durumda psikolojik nedenler ortaya çıkar. Bu süreçte doğum korkusu olması doğumdan sonra yaşamın zorluklarına dair anne adayının kaygı duyması gebeliğe engel olabilir.

Bunun yanında bir kadın iyi bir anne olamayacağına dair bir endişe duyarsa gebelik ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kadının eşine güvenmemesi de psikolojik olarak gebe kalmasına engel olabilir. Psikolojik belirtiler sadece cinsel ilişki yaşanması ve başka bir neden bulunamamasına bağlı olarak belirti olarak gösterilebilir.

Cinsel ilişkide ağrı

Kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetleri oluşturabilir. Bu ağrı şikayetleri aynı zamanda yanında çeşitli problemleri de ortaya çıkabilir. Durum böyle olunca da cinsel ilişki ağrısı kadınlarda kısırlık belirtileri olarak gösterilebilir.

Kadınların kısırlıkları genellikle rahim bölgesindeki bir hastalık veya probleme bağlı görülür. Belirtiler söz konusu olursa hemen gerekli tedavi hayata geçirilir.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/