Yabancı bir ülke ile gerçekleştirilen dış ticaret faaliyetlerinde, ürün veya hizmetlerin gümrükten geçişi sırasında devletle olan ilişki ve işlemlerin yürütülmesi hizmetine gümrükleme adı verilir.

Gümrük ve Gümrükleme Nedir?

Geçmişten günümüze uzanan süreçte özellikle serbest ticaretin başlamasıyla birlikte gümrükleme yani ülkeler arası ticaret geçişlerinde vergi alınması ülkeler için önemli gelir kalemlerindendir. Bu şartlar belirli dönemlerde yapılan ticaret anlaşmaları ile belirlenirken, ülkeler yapılan anlaşmalara uymak zorundadır. Bu anlaşmalarda gümrük ve gümrükleme kavramları ortaya çıkmaktadır.

Uluslararası ticaret ve uluslararası taşımacılık kavramları arasında çok önemli yere sahip bu kavramlar yeni olmamakla birlikte insanoğlunun yerleşik hayata geçmesiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Yapılan uluslararası sözleşmeler bütün ihlalleri engellemek adınadır. Bu sözleşmeler gereği belirlenen şartlar dışında uluslararası ticarette ürün alışverişinde vergi ödenmek zorundadır.

Gümrük Nedir?

Bir ülke tarafından ithal ve ihraç edilen ürünler, alıcı ve satıcı ülkenin Gümrük Kanunları çerçevesinde alınan vergi ve/veya harca gümrük adı verilmektedir. Bu işlerin yapıldığı yerler de gümrük sınır kapıları olarak adlandırılmaktadır.

Ülkemizde gümrük ile ilgili çalışan birim Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlıdır. Konuyla ilgili tüm yönergeler bu kurum tarafından belirlenmektedir. Dünyada gümrük anlaşmalarının en önemlisi 1958 yılında yapılan Gümrük Birliği anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile ülkeler arasında gümrük muhafazaları sağlanmış, kaçak giriş çıkışın önüne geçilmeye çalışılmış ve aynı zamanda ülkeler arasında vergi oranları da belirlenmiştir.

Gümrükleme Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’ne ait gümrük bölgelelerinde giren ve çıkan ürünler ile birlikte taşıtlara da uygulanması zorunlu olan mevzuat işlemlerinin gerçekleştirilmesi gümrükleme olarak adlandırılır. Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti topraklarını kapsamakla birlikte kara suları, iç suları ve hava sahası gümrük bölgesine de dahildir.

Neden Gümrük Vergisi Alınmaktadır?

Uluslararası ticaret ile ortaya çıkabilecek olan ve ülkelerin ekonomilerini sarsabilecek durumların yani örneklemek gerekirse, iç piyasada 2X fiyata satılan bir malı dışarıdan 1/3X fiyata alarak iç piyasada X fiyata satmak iç piyasadaki üreticilerin iflas etmelerine yol açacaktır. Bu nedenle gümrük vergisi alınarak bu durum kontrol altında tutulur ve iç piyasa olası olumsuz etkilerden korunur.

Ülkemizde gümrükleme ön plana çıkan Borusan Lojistik sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.