Yasa gereği binalardaki her asansör yılda 1 kez muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Isparta Belediyesi sınırları içerisinde asansörlerin muayene işini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı, Türkak tan akredite edilen İstanbul merkezli A tipi muayene kuruluşu Szutest üstlendi. 2015 yılı için Isparta Belediyesi sınırları içerisindeki tüm binalardaki asansörleri muayeneden geçirmek zorunda olan Szutest, şu ana kadar çok sayıda asansörde muayene yaptı, arıza tespit edilen binalarda yöneticiler uyarıldı. İkinci muayene için bakım ve onarım için süre  veriliyor.
         Isparta'nın asansör muayene işini üstlenen akrediteli şirket Szutest'in Genel Müdür Vekili Hüseyin Selman Yanar, İstanbul merkezli bir şirket olduklarını söyledi. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan akrediteli şirketler arasında yer aldıklarını anlatan Yanar, "Isparta ile birlikte Uşak,Tekirdağ , İzmir, Samsun ve Balıkesir'de asansör muayene yetkisini alan bir şirketiz. Ayrıca uluslararası arenada da çalışıyoruz.Yurt dışında kurduğumuz ortaklıklar sayesinde Çin, Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerde TSE'ye çözüm ortaklığı yapıyoruz" dedi.
         Isparta Belediyesi'nin verdiği yetki doğrultusunda il merkezindeki binalardaki tüm asansörleri muayeneden geçirmek zorunda olduklarını anlatan Szutest Genel Müdür Vekili Yanar, bu konuda apartman yönetimleri ve bina sahiplerine uyarıda bulunduklarını bildirdi. Asansör muayenesi yaptırmayan bina sahipleri ve apartman yöneticileri için yasal işlem başlatılacağının altını çizen Yanar, "hedefimiz Isparta'da muayeneden geçirilmemiş 1 tek asansör bırakmamak. Isparta'da bu çalışma için yeterli tecrübe ve altyapıya sahibiz şuanda 2 makine mühendisi ve 2 idari personel çalıştırıyoruz. Uzman arkadaşlarımızın yaptığı muayane sonrasında herhangi bir teknik aksaklıkla karşılaştığında gerekli uyarıyı yapıyoruz. Asansördeki arızanın giderilmesi için süre veriyoruz. Bu süre sonunda yeniden muayeneden geçiriyoruz. Çünkü asansörler insan hayatı için can ve mal güvenliği için çok önemlidir. İnsan hayatı ihmale gelmeyecek kadar önemlidir. Arızalı asansör patlamaya hazır bomba gibidir. İnsanlarımızı bu tehlikeden uzak tutmak gerekiyor. Onun için tecrübemize ve altyapımıza  güvenerek bu yetkiyi veren Isparta Belediyesini mahçup etmeyeceğiz. Isparta merkezdeki tüm asansörleri muayeneden geçireceğiz" diye konuştu.
 
 
 
Yasa ne diyor?
         Szutest Genel Müdür Vekili Hüseyin Selman Yanar, konuyla ilgili yasal hükümlülükleri ve gerekleri şöyle açıkladı:
         "Asansörlerin yıllık periyodik muayenelerinin yaptırılması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik gereğince Türkiye'deki tüm belediyeler tarafından uygulanması zorunluluk haline gelmiş bir uygulamadır.
         Belediyelerin sorumluluğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik çerçevesinde uygulamanın yasal takibini gerçekleştirmektedir.
         Bina sorumlularına tebliğ edilen süre ile yıl içinde zorunlu olan asansör muayenesinin gerçekleştirilmesinden, asansörlerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasından, binanın maliki veya kat malikleri veya bunların yetki verdiği gerçek ve tüzel kişi sorumludur.
         Bilim, Sanayi ve Teknolojii Bakanlığı'nın yayınladığı 5 Kasım 2011 tarihli 28106 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9. maddesine göre;
         Bina sorumlusu, asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerinden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.
         Bu çerçevede güvenli asansörler, güvenli bir kent, güvenli bir yaşam düsturu ile Ispartamıza hizmet için çıktığımız bu yolda göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı duyarlı vatandaşlarımıza ,  Hizmet Yeterlilik Belgesi ve CE belgesine sahip asansör bakım montaj firmalarına ve Isparta Belediyesine teşekkürlerimizi sunarız.
 
 
 
Fiyatlandırma
-Apartman olarak kullanılan binalardaki asansörler için; 6 durağa kadar KDV hariç 100 TL, 6 duraktan sonra durak başına +10 TL eklenecektir. 2.kontrol gereken durumlarda 50 TL+KDV ücret tahsil edilir.
- Apartman dışı kullanılan binalardaki asansörler için 6 durağa kadar KDV hariç 250 TL, 6 duraktan sonra durak başına +10 TL eklenecektir. 2. kontorl gereken durumlarda; 100 Tl+KDV ücret tahsil edilir.
-Ancak resmi süreye riayet etmeyen veya 3.kontrol gereken durumlarda muayene ücretinin tamamı tahsil edilir.