İçişleri Bakanlığı'ndan pazar yerleriyle ilgili genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Pazar Yerleri' konulu yeni bir genelge gönderdi. Genelgeye tarafından; mahalle pazarlarında; giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. gereklilik malzemelerinin satışının geçici süreliğine kısıtlanmasına ilişkin alınan karar, 11 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere kaldırıldı.

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle Türkiye'de ulus düzenini korumak ve halk sağlığına negatif etkilerini en az seviyeye indirmek amacıyla il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazarlarında uyulması gereken kuralların, daha önce valiliklere bir genelgeyle gönderildiği hatırlatıldı.

Bahse konu genelge ile pazarlarda giyim, oyuncak vb. zorunlu olmayan ihtiyaç malzemelerinin satışının kısıtlandığı anımsatıldı.

Genelgede, gelinen noktada kaydedilen olumlu gelişmeler ile Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda pazarlarda giyim, oyuncak vb. kaçınılmaz olmayan gereksinim malzemelerinin satışının kısıtlanmasına karşın tedbirlerin pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde değerlendirildiği ifade edildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda koronavirüs salgınının etkileri gözetilerek belirlenecek kurallara uyulması kaydıyla 11 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere daha önceki genelgede kayıtlı laf konusu pazarcı esnafına karşın kısıtlamanın kaldırılabileceğine ilişkin karar alındığı belirtildi.

Bakanlığın 81 ile gönderdiği genelgede, 11 Mayıs tarihinden itibaren anılan pazarlara ilişkin Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda ilgili Bakanlıklarca belirlenen kurallara da yer verildi. Laf konusu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı, daha önceki yayımlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen her bir satmak yeri (tezgah/sergi) arasında en düşük 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri ilk olarak almak üzere belirlenen bütün kurallara uyacak.

Buna göreMahalle/Mahalle Pazarları; İl, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışına getirilen kısıtlama kaldırıldı.

Pazar yerlerinde anılan malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı daha öncekiyayımlanan genelgelerlemevcut pazar yerleri için getirilen her bir satış yeri (tezgah/sergi) aralarında en düşük 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri ilk kez edinmek üzere belirlenen bütün kurallara uyacak.

Bu kapsamda; valilikler ve kaymakamlıklaril, ilçe ve beldelerdemahalle/mahalle pazar yerlerinde 11 Mayıs 2020 Pazartesi günü sabahleyin 09.00 itibariyle giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. gereksinim malzemelerinin satışının yapılabilmesi için Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca zorunlu kararları alacak.


Bakanlık valiliklerden,konu hakkında zorunlu hassasiyetin gösterilmesini, daha önceki genelgelerle getirilen kurallar doğrultusundauygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesini ve bu doğrultu da pazarların kesintisiz denetlenmesini istedi.

Tedbirlere uymayanlaraUmumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince yönetimle ilgili para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince operasyon yapılması, konusu kabahat teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Cinayet Kanununun 195'inci maddesi zarfında gerekli adli operasyon başlatılacak.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur