İftardan sonra peş peşe sigara içmenin zararları Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Toprak, Ramazan ayının sigara bağımlılığından kurtulmak için büyük bir fırsat olduğunu açıklama etti. Oruç tutan sigara bağımlılarının vücudunda gün boyu nikotin eksikliği olduğunu anlatan Toprak, "Böylece iftarda anında sigaraya az daha saldırıyorlar. Bu şart sahura kadar böyle devam ederse çok yoğun bir nikotin bombardımanına neden olur. Bu da ceset için çok zararlı. Gün boyu eksiklik, sonra birdenbire kısa zamanda nikotin en yüksek noktaya ulaşıyor. Biz bunu muhakkak istemiyoruz." dedi. Toprak, sigaradaki aktif maddenin nikotin olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Bir sigarada sıradan 0,5 miligram nikotin vardır ve nikotin alındıktan sonra 15 saniye içinde beyne ulaşmaktadır. Ramazan'da 16-17 saat sigara içmeyip iftardan sahura dek olan sürede çok artı sigara içilmesi durumunda fazla nikotine bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan alev, bulantı, kusma, tükürük salgısında büyüme, tansiyonda yükselme, yürek hızında çoğalma, solukluk, dayanıksızlık, bağırsak hareketlerinde artma ve buna bağlı karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreşim ve soğuk terleme görülebilir."
İftar ve sahur aralarında fazla sigara içilmesinden özellikle kaçınılması gerektiğine dikkat çekici eden Toprak, şunları kaydetti: "Nikotin zehirlenmesi beyin fonksiyonlarını da etkileyerek hafızada azalma, şaşkınlık hali, duygusal kavrama bozuklukları, bulunduğu yer ve zamanı karıştırma gibi önemli sorunlara yol açabilir. Buna yan bilhassa kalp-damar hastalığı öyküsü ya da riski olanlarda sırt sırta ve çok sayıda sigara içilmesi hiç sağlıklı yok. Fazla sayıda içilen sigara kanda nikotin seviyesini yükselterek, kan basıncı ve kalp hızındaki artışla yürek krizi riskini de artırmaktadır. İftardan sonra arka arkaya ve fazla miktarda sigara içmek yürek krizi ve vefat riskini artırıyor."
Toprak, kişinin sigarayı bıraktığında içme isteği duymasının nedeninin "vücutta nikotin düzeyinin düşmesi" olduğunu söyledi. Nikotin eksikliğinin kendini çeşitli belirtilerle gösterebileceğini anlatan Prof. Dr. Toprak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu belirtilerden bazıları konsantrasyon güçlüğü, rahatsızlık, sinirlilik, iştah artışı, baş dönmesi ve uyku bozukluğudur. Bağımlı kişi bu olumsuzlukları yaşamamak için her tarafta başlayabilir. Bu sebeple bağımlılık arttıkça hap yardım tedavisi ihtiyacı da böylece fazla olur. Bu şahısların uzmanlardan takviye alması, bağımlılıktan kurtulma şansını artırır. Sigarayı teslim etmek için Ramazan ayı değerlendirilebilir. Bu ay hastalarımıza manevi destek oluyor." Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur