Kurban Bayramı geliyor... Anadolu'nun öbür illerinden meydana çıkan hayvanlar, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde kurulan hayvan pazarlarında satışa çıktı. Kurban Bayramı'nda ibadetini yerine getirmek isteyenler, ayrıca ucuz hem de sağlık bir hayvan olmak istiyor. Sıkı pazarlıklara sahne olan hayvan pazarlarında bu yıl koronavirüs önlemleri de mevcut. Kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeniz gerekenler #1 Peki alacağınız kurbanlıkta nelere dikkat etmeniz gerek... İşte bu noktada kafası karışık olanlar için bazı püf noktaları sizler için derledik. * Büyükbaş hayvan alacaksanız süt dişleri düşmüş 2 yaşını bitirmiş, 3 yaşından gün almış olması, küçükbaş hayvan alınacaksa 1 yaşını doldurmuş 2 yaşından gün almış olması gerekir. * Hayvanın yaşının anlaşılabilmesi için büyükbaş hayvanlarda, ön dişlerine bakmamız gerekir. Ön daha alçak süt dişlerinin düşerek yerine kalıcı kare şeklini hatırlatan öteki dişlere nazaran, daha büyük ve parlak 2 dişin çıkması, hayvanın 24 ayını doldurduğunu, halk müziği arasında kullanılan tabiriyle kapak attığını gösterir. Kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeniz gerekenler #2
* Küçükbaş hayvan alacaksanız, seçilecek hayvanın ergin bir koyun büyüklüğünde, ebeveynlerinden ayırt edilemeyecek şekilde yetişmiş olması gerekmektedir. Hem hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar, kurban olarak tercih edilmelidir. * Besili sığırlarda ceset her yönden buruşuk görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, karoser çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır. * Ayrıca göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, but ve ayaklarında topallık, cilt ve memelerinde rahatsızlık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz. Kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeniz gerekenler #3
* Değişik bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ ya da baytar sağlık durumu raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. * Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar 2 yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. * Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, diş gelişimi, hayvanların boynuzlarındaki şartların değişmesi ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeniz gerekenler #4
* Evraklar değil ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak görev edilir. Sığırlarda üst çenede 12 azı dişi vardır, kesici diş bulunmaz. Daha Aşağı çenede ise 12 azı kadınsı ve 8 tane kesici diş, olmak üzere 20 tane diş bulunur. Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunur. Sığırın kesici dişlerinin durumu incelenerek yaşı görev edilebilir. * Önce süt kadınsı (geçici) olarak çıkar, sonra bu süt dişleri düşerek yerine kalıcı dişler çıkar. Hayvanlarda dişlere tarafından yaş tayini, süt dişlerinin yerini daimi dişlerin alma ve eskime süreleri dikkate alınarak yapılır. * Kesici dişler, daha alçak çenenin önünde sağ ve solda dörder tane olmak üzere sekiz adettir. Kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeniz gerekenler #5
Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur