Şakir Aksöz'ün Çözüm Gazetesinde yayınlanan ilginç yazısı:

Milli Eğitim ile ilgili yazılarımdan dolayı belki de okurlarım sıkılıyor olabilir. Ancak yazmaya devam edeceğim, çünkü ciddi yanlışlıklar, tutarsızlıklar var. Ve hemen hemene her evde Milli Eğitim ile ilgisi bulunan bir kişi vardır.

Elime son olarak ulaşan belge yine bir tutarsızlığın, yanlışlığın, komedinin göstergesi. Nasıl mı? Anlatalım:

Herkesin malumu olduğu üzere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul müdürlerinin kayıt ve diploma parası almasını yasakladı. Her okula müfettiş gitti, alan müdürlere soruşturma açılacak.

Geçtiğimiz ay içinde Isparta Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz’da okul müdürlerine bir yazı göndererek, okulların spor, kırtasiye, araç- gereç veya benzeri ihtiyaçları için velilerden para toplanmamasını istedi.

Bu yazının anlamı şu değil midir:”Ey müdürüm, okulunun ihtiyacı ve eksikleri için veliden para toplama. Varsa eksiğin, ihtiyacın bana söyle, yaz ben gerekeni yapar, ihtiyacını karşılarım. Çünkü ben Milli Eğitim Müdürlüğüyüm, sen benim okul müdürümsün, senin ihtiyacını karşılamak benim görevim. Sana hem veliden para toplama, hem de okulun ihtiyacını, eksiğini giderme diyemem. Veliden para almayacağına, eksikleri cebinden de karşılayamayacağına göre, görev bana düşüyor.”

Bu emrin başka izahı herhalde yoktur.

Bu yazıdan sonra bir okul müdürümüz Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okulunun ve okulunun yurdunun ihtiyaçlarını belirtir bir yazı yazarak, bu ihtiyaçların giderilmesi gerektiğini söylüyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de teknik personeli okula ve yurda gönderiyor ve eksikleri, yapılması gerekenleri tespit ettiriyorlar. Müdür beyin belirttiği eksiklerin bulunduğu rapor haline getiriliyor. Yani okul müdürünün talepleri haklı bulunuyor.

Ancak, bu rapor ekte sunularak okul müdürüne bir yazı gönderiliyor. Yazıda özetle şu söyleniyor:

“Teknik personelimiz tarafından gerekli inceleme yapılmış ve belirttiğiniz eksik ve yapılması gerekenler rapor halinde ekte sunulmuştur. Ancak bu eksiklerin giderilmesin noktasında kaynağımız yoktur, eksiklerin ve yapılması gerekenlerin MAHALLİ İMKANLARLA giderilmesi.”

Bu mantığı anlayan varsa beri gelsin.

Okul müdürüne para toplamama emri ver,

Kayıt ve diploma parası alıp – almadığı noktasında müfettiş gönder,

Müdür bey amirine eksiklerim var desin,

Eksikleri yerinde tespit et, sonrada para yok, MAHALLİ İMKANLARLA bu işi hallet cevabını ver.

Değerli okurlarım;

Siz olsanız ne yaparsınız, ne dersiniz?

Ne demek “mahalli imkan?” Galiba sorunlarla ilgili dairelere, kuruluşlara bu işi çözdür deniyor. Belediyeye, diğer kurumlara bu işi çözdürecek olan okul müdürü müdür? Milli Eğitimin yetkilileri midir?

Para ile yapılacak bir iş varsa, kurumların çözemeyeceği bir konu varsa ki, teknik personelin hazırladığı raporda var o ne olacak? Para olmadan nasıl işler halledilecek?

Benim anladığım “mahalli imkan” şu: Bu eksikliklerin kamu kurumları tarafından çözülecek olanları ikili ilişkiler ile çöz, para ile çözülecek kısmını mahallinde bir kaynak bul, öde.

Okul müdürünün kaynağı kim? Veli. Siz değil misiniz “veliden para almayın” diyen, emir veren, bu konu ile ilgili müfettiş gönderen.

Yurttaki, okuldaki sorunlar ciddi ise, acil yapılması gerekiyorsa, Allah korusun herhangi bir cana mal olursa, ciddi bir sıkıntı yaratırsa ne yapacaksınız?

Nereden bakarsınız, bakın. Benim kıt aklım almıyor.

Bu nasıl bir idareciliktir, nasıl bir mantıktır?

“Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.”

Sayın Yılmaz, daha bir ay önce yazdığın, yazının okul müdürlerine verdiğin emrin neden arkasında durmuyorsunuz?

Okul müdürü okulun, yurdun eksiklerinin, ihtiyaçlarını giderilmesini istiyor. Ne demek “imkan yok, kaynak yok.” Okulun ihtiyaçlarının giderilmesine kaynak bulamayacaksınız da ne için kaynak bulacaksınız?

Sayın Valiye konu aksettirilse eminim ki gerekeni yapar ve sorunların çözülmesi için talimat verir. Ama bu kadar basit konular Valiye iletilmeli midir?

Sayın Yılmaz Allah Rızası için, kendinizin, kurum olarak verdiğiniz emirleri çürütecek, havada bırakacak işler yapmayın.

Bırakın Sayın Bakanı; yerelde siz kendinizi okul müdürlerinin yerine koyun yeter. Okulların sıkıntılarını en iyi bilen siz olmalısınız. Ama ne hikmetse bilmiyor gibi davranıyorsunuz.

Müdürlüğü bıraktığınız zaman (Ne zaman bırakırsanız) gelin 1 ay okul müdürlüğü yapın da görelim. Aynı şeyler size yapılsın, bakalım ne yapacaksınız?

Unutmadan, benzer bir konu daha var. Süleyman Demirel Fen Lisesinin yurdunun tadilatı Sayın Vali’nin ilgisi ve takibi ile yapıldı. Okulların açılmasına yetişmese de yurt bitirildi ve insana yakışır hale geldi. Emeği geçen herkese, özellikle (kim olduğunu bilmiyorum” müteahhide teşekkür ediyorum.

Fakat, yurtta zeminler aynı duruyor. Bunun için Sayın Yılmaz’ın kaynak bulması gerekiyor. Acil olarak zeminlerinde değişmesi, öğrencilerin soğuk zeminden kurtulması gerekiyor. O yurda o zemin yakışmıyor.

Sayın Yılmaz, istedikten sonra yurtların tadilatı, okulların eksikleri, ihtiyaçları için kaynak bulunur. Sizin de bulmak isteyeceğinizi temenni ediyorum. Bahsedilen rakamlar atla- deve değil. Özel İdare imkanları da bunun için yeterlidir.

Yıl sonu geldi. Bakanlıktan gelen paralar planlama yapılıp, harcanmalı. Bu sayede eksikler giderilmeli.

Yazmayalım diyorum ama alın size bir örnek daha. Yukarıda belirttiğim konu yazılır mı , yazılmaz mı? Takdir sizlerin.