Türkiye’nin önemli patates ve kuru soğan üretim merkezlerinden birisi olan Sandıklı’da patates ekiminde sona yaklaşıldı.

Geçen yıl ilçe merkez ve köylerinde 15 bin dekar alanda patates ekimi yapılırken, bu sene tahmini olarak 20 bin dekar alanın üzerinde ekim yapılması bekleniyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, şeker pancarında kotaların düşürülmesi sonucunda patates ekim alanlarının arttığını belirterek şunları söyledi; “Geçen yıl ilçemizde 15 bin dekar alanda patates ekimi yapılmış ve 120 bin tonun üzerinde ürün elde etmiştik. Bu sene yaklaşık 160 bin ton ürün bekliyoruz.”

Maliyetlerin ve girdilerin yüksekliği nedeniyle çok zor şartlarda ekim yapıldığına dikkat çeken Toptaş; “Patates üreticisi çok zor şartlarda ekim yapıyor. Tohum tedarikinde sıkıntılar var. Özellikle mazot, gübre ve sulama maliyetlerinin çok yüksek olması büyük sıkıntı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen çiftçi kardeşlerimiz çok zor şartlarda üretimi sürdürmeye devam ediyor. Ama nereye kadar” diye konuştu.

Market, manav ve pazarlardaki patates fiyatlarına isyan eden, tepki gösteren Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş; “Çiftçi kardeşlerimiz çok zor şartlarda üretimi sürdürmeye devam ederken, sadece alın terinin karşılığını bekliyor. Yani hakkını istiyor. Tarlada 1 lira 20 kuruşa alınan bir ürünün fiyatı nasıl olurda 7 liraya kadar çıkar? Bugün patates semt pazarlarında 5-6 liraya satılırken, marketlerde ve manavlarda 7-8 liraya kadar satılmakta. Ben buna isyan ediyorum. 

Çok zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimizin alın teri ve hakları bizim için çok önemli. Biz çiftçi kardeşlerimizi temsil eden ziraat odaları olarak her şeyin bir denge içerisinde olmasını istiyoruz.

Ancak bu denge maalesef üreticinin aleyhine giderek bozuluyor. Tarlada satan da şikâyetçi pazarda satın alanda” diye konuştu.