Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 172. yıl dönümü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ev sahipliğinde kutlandı.

Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 172. yıl dönümü, Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda devam eden programa, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube 2. Başkanı Ali Kaynak, Grow Fide Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal, tarımsal kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, “Günümüzde yaklaşık 1 milyar insan açlık sınırında, 2 milyar insan yetersiz beslenmekte. Bunun yanında dünya nüfusunun 2050 yılında 9,6 milyara ulaşacağı öngörülmekte. Giderek artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanabilmesinin yolu tarımsal verimliliğin arttırılmasından geçmektedir. Tarımsal verimliliği en çok etkileyen faktör ise şüphesiz eğitimdir” dedi.

Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen ise Antalya’da tarım sektöründeki olumlu ya da olumsuz bir gelişmenin sadece ülkeyi değil yakın coğrafyadaki ülkeleri dahi etkileyen bir durum ortaya çıkardığını belirterek, “Bu konuyla ilgili Antalya’daki tarım sektörünün paydaşlarına, ziraat mühendislerine, ziraat mühendislerini yetiştiren kıymetli hocalarıma büyük sorumluluk düşmektedir.” Antalya’daki tarım sektörü paydaşları olan özel sektör, sivil toplum kuruluşları, ilaç bayileri, gübreciler ve çiftçilerin çok güçlü olduğunu söyleyen Özen, asıl problemin bütün bu paydaşlar arasındaki iş birliği ve güç birliğinin yeterince yapılamaması olduğunu kaydetti.

Antalya Konservatuvarı Öğretim Elemanları’nın müzik dinletisinin ardından Grow Fide Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal’ın ‘Türk Tarımı’nın Dünü, Bugünü, Yarını’ konulu konferansının gerçekleştirildiği etkinlik, meslekte 30 yılını dolduranlara plaket verilmesi ile son buldu.