Tatilciler İçin Akdeniz’in İncisi Kıbrıs Rehberi

Kıbrıs Adası'nın Kuzey kısmında yer alan, Akdeniz iklim türünün hakim olmasından dolayı yılın her mevsimi gidilebilecek eşsiz tatil yeri Kıbrıs. Başkenti Lefkoşa olan ülke, liman kenti olmasıyla ünlü Girne gibi şehirleriyle göz kamaştırıyor. Tatilcilerin daha çok Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaret ettiği Kıbrıs, aynı zamanda yaz turizmine ev sahipliği yapmasıyla da önemli bir yer tutuyor. Buraya geldiğinizde Lefkoşa, Girne ve Gazimagusa şehirlerinden birini ya da hepsini ziyaret edebilirsiniz.

Tatil rotanızı hangi şehre çevirmek isterseniz bilemeyiz ama şehir şehir baz alacak olursak kısaca hangi kentte nerelere gitmelisiniz bahsetmek istiyoruz.

Lefkoşa'yı ele alacak olursak;

Arap Ahmet Sokağı, Selimiye Cami, Yiğitler Burcu Parkı, Barbarlık Müzesi, Mevlevi Tekke Müzesi, Arasta Sokak, Venedik Sütunu, Büyük Han, Belediye Pazarı, Bedesten ve Haydar Paşa Camisi burada mutlaka görülmesi gereken yerleri meydana getiriyor.

Gelelim Girne'ye...

Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Boğaz Şehitliği, Ağa Cafer Paşa Camii, Halk Sanatları Müzesi, Hz. Ömer Türbesi ve Mescidi, St. Hilarion Kalesi, Bellapais Manastırı ve Sourp Magar Manastırı buranın en gözde yerlerinden.

Son olarak da Gazimagusa'nın gezilecek yerlerini de kısaca listelemek gerekirse;

Salamis Antik Kenti, Lala Mustafa Paşa Cami, St. Barnabas Manastırı ve Othello Kalesi buranın en popüler noktalarını meydana getiriyor.

Kıbrıs ulaşım, yeme ve içme alternatifleri

Kıbrıs'a ulaşım için Ercan Uluslararası Havalimanı ya da Geçitkale Havalimanı'nı kullanabilirsiniz. Bununla birlikte farklı otel seçenekleriyle dilediğiniz bütçe ve zevke uygun konaklama tesisleri de gelenleri memnun eden türden. Kıbrıs’ta otel fiyatları özellikle erken rezervasyon döneminde oldukça uygun olup Kıbrıs Otelleri sayfasındaki gibi bir online bir seyahat sitesinin fiyatlarını takip edebilirsiniz.

Kıbrıs'a geldiniz, peki ne yemeli ne içmelisiniz?

Türk ve Rum mutfak kültürüyle benzerlik gösteren yemekleriyle seçim yapmakta çok zorlanmayacağınızı ilk etapta belirtelim. Şeftalı kebabı, hellim peyniri, pilavuna, meyve şekerlemesi, reçelleri ve deniz mahsülleri buranın en ünlü lezzetlerinden.

Balık türleri ve deniz mahsülleri de olur da mezeler olmaz mı?

Favasından humusuna, turşusundan salatasına, zeytin çeşitlerinden hellim peynirine kadar bu anlamda sofraları tam bir lezzet şöleni. Kıbrıs'a özgü tavuklu ya da kırmızı etle yapılan bir sulu yemek türü molehiya, yine Kıbrıs'a özgü sebze çeşidi kolokas, güveç çeşidi küp kebap, tavşan etinden yapılan hamur işi lalangi, nor böreği, kabak macunu, karpuz macunu, ceviz macunu, patlıcan macunu, turunç macunu ve hurma macunu Kıbrıs'a gittiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken lezzetlerinden.

En popüler Kıbrıs festival ve etkinlikleri

Kıbrıs'a geldiğinizde bazı kaçırılmaması gereken festivaller mevcut. Örneğin Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellpais Müzik Festivali her sene Mayıs-Haziran ayları arasında gerçekleştirilen şahane bir organizasyon. Haziran-Temmuz ayları arasında gerçekleştirilen uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali, Eylül ayında yapılan Kıbrıs Tiyatro Festivali, Ekim ayında gerçekleştirilen Uluslararası Zeytin Festivali, Güzelyurt Portakal Festivali, Mehmetçik Üzüm Festivali, Uluslararası Altın Salkım Belgesel Film Festivali ve Hellim Festivali Kıbrıs'ın meşhur etkinlikleri arasında gösteriliyor.

Gelelim Kıbrıs'tan alınacaklar listesine...

Bu listenin en başında hellim peyniri geliyor!

Lefkoşa Büyük Han, Lefkoşa Belediye Pazarı ve Girne Çarşısı gibi yerlere özgü dantel işleri, Kıbrıs Konyağı, bademli gül suyu Summada ve aliç reçeli buranın Kıbrıs'ı hatırlatacak en ideal ürünlerinden. Türkiye'ye oranla vergiden dolayı oldukça ucuza gelen alkol ve sigara ürünleri ise gelenlerin koli koli satın aldıklarından. Ancak sadece 3 litre alkol ve 5 karton sigara alabileceğinizi hatırlatalım.

Eğer giyim ve kozmetik tarzı ürünler satın almak isterseniz de Girne yat limanı etrafındaki giyim mağazalarına uğrayabilir veya Lefkoşa'nın ünlü Dereboyu Caddesi'ndeki butiklere giderek birbirinden güzel şeyler satın alarak kendinizi sevindirebilirsiniz. Bu arada alacağınız ürünlerde imitasyonlara dikkat etmeyi ihmal etmeyin.