Gülkentkart’tan  kim kazanıyor?

Isparta Belediyesinin toplu taşıma ücret tahsili  konusunda  uygulamaya koyduğu Gülkentkart uygulaması ile ilgili eleştirileri anlamaya çalışıyorum.

Çözebildiğim kadarıyla uygulamadaki eleştirilerden ziyade olayın kurgulanmasından ne hedeflendiği anlamak aslında bizim için daha zihin açıcı olsa gerek. Bunun içinde bazı tespitler yaparak bir kaç soru sormamız gerekiyor.

Bildiğim kadarıyla Isparta'da toplu taşıma hizmetini  özel halk otobüsleri yerine getiriyor. Belediye yönetimi ise temel kararların verilmesi ve denetim işleri ile meşgul.

Toplu taşıma ufak tefek sorunları görmezden gelirsek oldukça düzgün bir şekilde de sürdürülüyor. İnsanlar ücretlerini ödeyerek şehiriçi ulaşımdan faydalanıyorlar. Bir çok ilde başında “Özel Halk Otobüsü” olan her ulaşım aracında yukarıda bahsettiğim sistem uygulanıyor.

 Bu illerdeki Belediyeye ait ulaşım araçlarında ise Gülkentkart tarzı uygulamalar var ve çeşitli promosyonlarla teşvik edilerek insanların faydalanmasına imkan veriyorlar. Örneğin aynı saatler içinde iki farklı otobüs kullanımında 2. kullanımda ücret alınmıyor. Peşisıra Otobüs,  metro tercihlerinde ücretlendirme yarıyarıya yapılıyor ki, insanlar toplu taşımayı tercih etsinler ve özel araçları ile şehir trafiğini sıkıntıya sokmasınlar.

Peki bu tespitlerden  sonra bazı sorular sorabiliriz.

Isparta’da neden Gülkentkart uygulamasına ihtiyaç duyuldu, ya da gerçekten bir ihtiyaçtan dolayımı uygulamaya sokuldu.

Gülkentkartın cihazları ve yazılımı kaça mal oldu? Ve kim karşıladı?

Bu uygulamanın maliyeti  taşıma ücretlerine yansıtılacak mı?

Bu uygulama ile Toplu taşınan yolcu sayısı mı tespit edilmeye çalışıyor.

Gülkent Kart uygulaması  toplu taşımadaki sorunları azaltacak mı artıracak mı?

Taşınan yolcu sayısı mevcut yazılımla tespit edilince, vergi beyanı tam anlamıyla Özel Halk Otobüsleri İşletmecileri tarafından Maliyeye bildirimi  yapılacak mı?

İnsanlar kartlarına otobüse binmeden belli bir miktar kredi yükleyecekler, doğal olarak otobüsler hizmeti sunmadan bir finansman havuzu oluşacak. Bu havuzdan hangi şartlara bağlı dağıtım gerçekleştirilecek. Finansman havuzunun yasal dayanağı belirlendi mi?

Cidden benim de kafam karıştı bu gülkentkart uygulamasından.

Hadi Hayırlı Günler..!