2018 yılında Türkiye'den kutsal topraklar olan Mekke ve Medine'de Hac ibadetini tamamlayacak olan hacı adayları, hac kura sonuçlarının açıklanması için geri sayıma başladılar. Hacca gitmek için ilk adım adım olan Hac başvuru işleminde bulunan hacı adaylarının gözleri merakla şimdi katılacakları Hac kura sonuçları için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gelecek resmi açıklamaya çevrildi. Hacca giderek dini vazifesine yerine getirmek isteyen hacı adayları, hac kuralarına katılacak ve sonuçlarını öğrenecek olmanın heyecanıyla araştırmalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı Hac kura sonuçları ile ilgili açıklama gerçekleştirdi mi, 2018 Hac kuraları ne zaman çekilecek? İşte, İslam'ın 5 şartından biri olan hac ibadetini yerine getirmek için hac kura sonuçlarını bekleyen hacı adaylarını yakından ilgilendirecek en son gelişmeler...

HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK? HAC KURA SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Her yıl Şubat ayında gerçekleştirilen Hac kuraları çekilişi bu sene de 1 Şubat Perşembe saat 11.00'de diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda yapılacak. Hac kurası bilgisayar ortamında, basına ve kamuoyuna açık olarak yapılacak.

2018 YILINDA HAC KURASINA KİMLER KATILACAK?

Bilgisayar ortamında kamuoyuna açık bir şekilde çekilecek ve canlı olarak da yayınlanacak 2018 yılı hac kurasına ilk kez kayıt olanlar ile hac kayıtları otomatik olarak yenilenen hacı adayları katılacak.

HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir.

HAC KAYITLARINDA KAT SAYI KURA SİSTEMİ NEDİR?

Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.

HAC KURASINDA ADI ÇIKANLARIN NE YAPMASI GEREKMEKTEDİR?

Bu yılki hac kurasında adı çıkan hacı adayları kesin hac kayıt tarihlerini bekleyecek ve bu süre içerisinde tercih edeceği hac organizasyonunu belirleyecek.

HAC KURASINDA ADI ÇIKMAYANLAR ÖZEL ŞİRKETLERLE HACCA GİDEBİLİR Mİ?

Hac kurasında adı çıkmayanlar özel şirketlerle de hacca gidememektedir. Çünkü Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın getirmiş olduğu 80 bin kişilik kota nedeniyle sadece adı kurada çıkanlar hacca gidebilmektedir. Bu anlamda özel kuruluşlar (acenteler de) hac ve umre hizmetlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na tabiidir.

KURA SONUCUNDA ADI ÇIKMAYAN HACI ADAYLARIN NE YAPMASI GEREKİR?

2018 hac kurasında adı çıkmayan hacı adaylarının 1 yıl sonraki hac kurasını beklemeleri ve 2019 yılında hac kayıtlarını yeniden güncellemeleri gerekecek.

KURA SONRASI HAC KAYITLARI NASIL OLACAK?

Hac kayıt ekranlarında geçtiğimiz yıl (2018) olduğu gib bu yıl da onay SMS’i kullanılacak. Hac kayıt ekranında tercihlerini yapan hacı adayları işlemlerini, cep telefonlarına gelen onay SMS’iyle tamamlayacak.