Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin Somali'deki insanlık dramını yansıtan fotoğraflarından oluşan ''AA Objektiflerinden Somali'de İnsan Olmak'' sergisi, Strasbourg'ta Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) açıldı.

Somali'deki açlığın ve çaresizliğin sesini, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımları duyurmak için bölgedeki AA foto muhabirleri ve muhabirlerin çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan AKPM'de açıldı.

Serginin açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açlışta yaptığı konuşmada Somali'de yaşanan dramı ilk farkeden ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, böyle bir sergi ile bu trajedinin dünyaya duyurulmasına öncülük eden AA'yı kutladığı ifade etti.

Bu serginin Strasbourg gibi prestijli bir kentte ve özellikle AKPM'de açılmasının önemine dikkati çeken Arınç, insan haklarının çokça konuşulduğu bu yerde bu serginin açılmasının anlamlı olduğunu belirtti.

Fotoğrafların gerçek trajediyi yansıttığını kaydeden Arınç, bu trajediden hala habersiz olan ve duyarsız kalanlar olduğunu ancak Türkiye'nin bu duruma kayıtsız kalmadığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşinin, diğer siyasi parti temsilcilerinin Somali'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Türkiye'nin Somali'de hastane, havalimanı yollar ve bazı tesisler inşa ettiğini anlatan Bülent Arınç, Türkiye'nin görevinin yaptığına inandığını ifade etti.

Arınç, fotoğraf sergisinin Dünya'ya ve Avrupa'ya insanlık dramını hatırlatmada vesile olmasını ümit ettiğini kaydetti.

Arınç AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğluna verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dünyada artan dramların bölgeleri etkilediğini belirterek, açılan fotoğraf sergisindeki fotoğrafı çeken gazetecilere ve AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'e teşekkür etti.

Böyle bir sergiye evsahipliği yapmaktan onur duyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, sergiyi dolaşırken bir kez daha düşünmek gerektiğini vurguladı. İnsanların yaşanan dramlar üzerine ciddiyetle düşünmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Avrupa ve dünyadaki uluslararası mekanizmaların desteklerini sözkonusu yerlere arttırmaları gerektiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Somali'ye verdiği desteğin önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarını takdir ettiklerini ifade etti.

AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da, insanların kendi ülkelerinde konuşulanların dışında diğer ülkelerde yaşanan dramlar konusunda da duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, AA'nın fotoğraf seergisinin buna örnek olduğunu dile getirdi.

Jagland, fotoğrafların Somali'deki dünyayı kendilerine getirdiğini ve oradaki durumu bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti.

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ise Somali'de insan olmanın dünyanın en zor işlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Gazeteciler olarak bunu objetifle görüntüleyerek Avrupa'nın en ortasından tüm dünyaya Somali'nin dramını anlatmak üzere geldik. Umuyoruz ki fotoğraflarda görmüş olduğunuz insani dramlar bu sergiyle birlikte bir kişinin hayatının kurtarma fırsatı bile bulursa büyük bahtiyarlık duyacağız. Türkiye muhalefetinden iktidarına, başbakanından gazetecisine sivil toplum örgütüne kadar elinden gelen tüm çabayı göstererek orada küçük çocuğun hayatını kurtarmak için bütün imkanlarını seferber etti. Gazeteciler olarak biz buna şahit ettik ve bu şahitliğimizi size getirdik" dedi..

Öztürk, kendilerine serginin açılışnda destek olan AKPM Başkanı Çavuşoğlu ve diğer yetkililere teşekkür etti.

27 Ocak kadar açık kalacak sergide, son 60 yılın en büyük kıtlık ve kuraklığı ile mücadele eden Somali'de yaşam mücadelesi verenleri anlatan 58 fotoğraf yer alıyor..

Fotoğraflarda Türkiye'den Somali'ye gönderilen yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, kamplarda yaşayan Somalililere sıcak yemek dağıtan sivil toplum kuruluşları ve dernekler, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan sahra hastanesinde tedavi gören Somalililer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi ve çocuklarının kampları ziyareti görülüyor.