ABD'de federal bütçe açığını 1,2 trilyon dolar azaltmak için yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı bildirildi.

ABD Kongresi'nin bütçe açığını azaltmanın yollarını bulmakla görevli 12 üyeli ''Süper Komitesi''nden yapılan açıklamada, federal bütçe açığını azaltmaya yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.

Komitenin Cumhuriyetçi ve Demokrat eşbaşkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, ''aylar süren yoğun çalışma ve müzakerelerde sona gelindiği, ancak görüşmelere katılan taraflar arasında anlaşmaya varılamadığı'' belirtildi.

Açıklamada ayrıca, her ne kadar komite üyeleri arasındaki fikir ayrılıkları aşılamasa da, ABD'nin içinde bulunduğu finansal krizin çözülmesi gerektiği, sorunun gelecek nesillere bırakılamayacağı vurgulandı.

6 Cumhuriyetçi ve 6 Demokrat üyeden oluşan Süper Komite'nin yürüttüğü görüşmelerde, Demokratlar bütçe açığının azaltılması için vergilerin artırılması gerektiğini savunurken, bu fikre karşı çıkan Cumhuriyetçiler ise kamu aracılığıyla yürütülen ve yaşlıları kapsayan ''Medicare'' ile yoksulları kapsayan ''Medicaid'' gibi sağlık destek programlarında, sosyal güvenlik programlarında kesintilere gidilmesini istiyordu.