Türkiye ’nin otel arama motoru neredekal.com, Türkiye ’nin değişik coğrafyalarında seyahat edenlerin ilgisini çeken ve seyahatleri esnasında en çok ziyaret edilen camilerini haber7.com okuyucuları için derledi.
1 - Habib-i Neccar / Antakya Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki en eski cami olduğu söylenen Habib-i Neccar Camisi, Antakya'da yer almaktadır. Araştırmalara göre cami, 7. yüzyılda Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilmiştir.
2 - Yeşil Cami/ Bursa Yeşil külliyesi yapılarından olan cami, Bursa'da inşa edilmiş ilk dönem Osmanlı mimarisinin en özel örneklerindendir. Yeşil Cami, adını Bursa'nın bir semti olan ve camiye ev sahipliği yapan Yeşil semtinden almaktadır.
3 - Hisar Cami / İzmir Kesme taşlardan inşa edilen camiinin içi, Osmanlı süsleme sanatının en güzel örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. 1592 yılında Yakup Bey tarafından yaptırılan Hisar Cami, İzmir'in Konak ilçesine bağlı, adını verdiği Hisarönü bölgesindedir.
4 - Ulu Cami / Bursa Şehrin simgesel bir yapısı haline gelen Ulu Cami, Bursa'nın şehir merkezinde olup I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır. Bu ihtişamlı cami Bursa kadar Türkiye'nin de en ünlü yapılarındandır.
5 - Sultan Ahmet Cami / İstanbul Dönemin Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından 1609-1617 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımada olarak nitelendirilen bölgesinde yaptırılmıştır. Yapımında kullanılan mavi, yeşil ve beyaz İznik çinilerinden dolayı Avrupalıların Blue Mosque (Mavi cami) olarak adlandırdıkları caminin mimarı Sedefkâr Mehmed Ağa'dır.
6 - Diyarbakır Ulu Cami / Diyarbakır Şehrin en büyük ve en ünlü tarihi camisi olarak bilinen Ulu Cami, Anadolu ’nun en eski camiler arasında da yer alır. Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde, Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında konumlanmaktadır.
7 - Selimiye Cami /Edirne Dönemin Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 (bazı kaynaklara göre 80) yaşında yaptığı ve 'Ustalık Eserim' dediği ünlü mabettir.
8 - Hacı Bayram Cami / Ankara Başkent Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yer alır. Augustus Tapınağı'nın bitişiğindeki tarihi cami, yapım tarihi hicri 831 yılı olarak bilinir ve caminin ilk mimarı hakkında pek fazla bilgiye ulaşılamayan Mehmet Bey'dir.
9 - Yivli Minare Cami / Antalya 1230 yılında dönemin Anadolu Selçuklu hükümdarı olan 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Antalya'nın simgelerinden biri olarak gösterilen Yivli Minare Cami, Anadolu Türk mimarisinde eşi benzeri olmayan yivli minaresiyle ünlüdür. Camiyi özel kılan bir diğer unsur da Anadolu ’daki çok kubbeli camiler arasında günümüze ulaşanlardan en eskidir.
10 - Fethiye Cami / Kars Şehir merkezinde yer alan bu cami ilk olarak 19. yüzyılın başlarında Rusya'nın şehri işgali sırasında kilise olarak yapılmış. Kiliseden devşirilen bu caminin içinde çepeçevre bir balkon bulunmaktadır.
11 - Pertevniyal Valide Sultan Cami - Aksaray Valide Cami / İstanbul Padişah II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami onun adıyla anılmaktadır. 1869-1871 yılları arasında 29 ayda inşası tamamlanan caminin tasarımı mimar Serkis Balyan'a aittir. Aksaray Valide Cami olarak da bilinen yapı İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Aksaray semtinde bulunmaktadır.
12 - Sabancı Merkez Cami / Adana 1998 yılında ibadete açılan cami, Adana'nın Reşatbey semtinde yer alır. Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında bu yapı yüksek minareleriyle uzaktan görünüyor olması nedeniyle, şehrin adeta sembolü haline gelmiştir.
13 - Konak Cami / İzmir 18. yüzyılın klasik Osmanlı mimari tarzında inşa edilmiştir. Firuze çinilerle süslü olan tarihi cami, İzmir'in en ünlü noktalarından biri olan Konak meydanında, Hükümet Konağı'nın hemen önündedir. yer alan cami. Günümüzde meydanla özdeşleşmiş bir mabettir.
14 - Tarsus Ulu Cami / Mersin Tarsus şehir merkezinde bulunan cami, Türk-İslam mimarisinin önde gelen yapılarından biridir. Bulunduğu semte de ismini veren yapı yerli halk tarafından Cam-i Nur adıyla anılmaktadır.
15 - Lala Mustafa Cami / Kıbrıs Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük iki camisinden biri olan bu tarihi yapının orijinal ismi Aziz Nikolas Katedrali'dir. Osmanlı'nın Kıbrıs'ı ele geçirmesiyle eski bir Katolik mabedi olan yapı camiye dönüştürülmüştür.
16 - İznik Ayasofya (Orhan Cami) / Bursa İznik'in tam ortasında yer alan bu yapı tarihte Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. Konsüle ev sahipliği yapmıştır. Kiliseden camiye çevrilen yapı 1331 yılından sonra Orhan Gazi Cami adını almıştır. Kilise olarak kurulan ve tarihsel süreçte cami olarak kullanılan İznik Ayasofya, daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.