Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Eyfel'in etrafında yüz bin kişi toplansak ve 'soykırım yoktur' desek, Fransa yargısı ne yapacaktır- Yüz bin kişiyi hapse atabilecek midir- Kanaatim 'hayır'dır" dedi.

Avrupa Konseyi'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir gazetecinin sorusu üzerine "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideriz. Suçlanan herkes AİHM'ye gidebilir" dedi. Arınç, mahkemenin içtihatlarına bakınca, bu yasa aleyhinde karar vereceğini düşündüğünü de vurguladı.

Arınç, Fransa senatosunun ele almakta olduğu Ermeni teklifinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına aykırı bulunacağını düşündüğünü belirterek, Fransa'yı bir kez daha uyardı. Arınç, "Eyfel'in etrafında bin kişi, on bin kişi ya da yüz bin kişi toplansak ve 'soykırım yoktur' desek, Fransa yargısı buna ne yapacaktır- On bin, yüz bin kişiyi mahkum edebilecek midir, hapse atabilecek midir- Kanaatim 'hayır'dır" dedi.

Sözde Ermeni Soykırımı yasasının Fransa Senatosu'nun Anayasa Komisyonu'nda değerlendirildiğini ve reddedildiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"Ancak prosedür gereği senato genel kuruluna getirilecek. Bu bizi iki bakımdan dolayı üzmektedir. Birincisi Fransa Türkiye'nin Cumhuriyet dönemiyle birlikte örnek aldığı bir ülkedir. Örneğin devletin idari düzeni, dış politika, yüksek yargı düzeni Fransa'dan örnek alınarak getirilmiştir. Fransa ile geçmişte inişli çıkışlı göstergeye rağmen ilişkiler ilkeli ve dürüst seyretmişti. Ancak bu dönemde yanlış kararlar üst üste alınmakta ve bu kararlar Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri bozma istidadı göstermekdir."

Fransız Devriminden sonra Fransa'nın düşünce ve fikir özgürlüğünün beşiği olmuş ve önaçıcı bir ülke olduğunu vurgulayan Arınç, "Ancak bugün getirilen bu tasarı düşünce ve fikir özgürlüğüne kökten darbe vurmaktadır. Herkes bir konuda aynı şekilde düşünmeye mecbur bırakılmaktadır. Hapis ve para cezası tehdidi ile karşılaşmaktadır. Öncelike bunun insan haklarına, AGİT'in kendi ilkelerine, AİHM kararlarına aykırı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.



-"Aklımız almıyor"-



Bülent Arınç, soykırımın insanlık suçu olduğunu ancak soykırımın yasalarla belirlendiğini hatırlatarak, "BM kararlarıya da tarif edilmiştir. Bunun dışında hiçkimse gelişigüzel bir başka ülkeyi soykırımla suçlayamaz. Genel geçer kabul görmüş holocaust ve benzeri soykırım elbette tüm ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye'de 1915 yılında cereyan eden olaylar esnasında ülkede yaşayan Ermenilere karşı bir takım tedbirler alınması ve bu tedbirler esnasında trajik olayların yaşanması bugüne kadar hiç bir şekilde ne yargı ne de bilimsel açıdan soykırım olarak düşünülmemiştir. Ne var ki yurtdışında yaşayan Ermeni diasporası siyasi gösteri haline getirmekte ve bunu soykırım olarak tarif etmişlerdir. Tarihçilerin tartıştığı konuyu bugün Fransa parlamento veya senatosunun kanun haline getirmesini aklımız almıyor. Bunu hiç bir ülkenin parlamentosu yapamaz" diye konuştu.