Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Yasemin Devrimi'nin birinci yıl dönümü resmi kutlamalarına katıldı.

Kongre sarayındaki törende konuşan Atalay, Türkiye'nin uzun ve köklü tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarının bulunduğu Tunus'ta olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Dost ve kardeş Tunus halkının "İtibar ve Özgürlük Devrimi"nin birinci yıl dönümü coşkusunu paylaşmaktan onur duyduğunu dile getiren Atalay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk hükümeti ve halkının selam ve en içten tebriklerini iletti.

Tunus'un 14 Ocak devrimiyle, bölgesi başta olmak üzere, tüm ülkelere ilham kaynağı olduğunu ve dünya kamuoyunun takdirini kazandığını vurgulayan Atalay, "Dost ve kardeş Tunus halkının, bir yıl önce özgürlük, onur, adalet ve demokrasi talepleriyle gerçekleştirdiği devrim, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yeni bir çığır açmıştır, yansımaları tüm dünyada hissedilecek tarihi bir dönüşüm sürecini harekete geçirmiştir" dedi.

Bu devrimin, özgürlük, reform ve sosyal adalet talepleriyle sokaklara dökülen halkların iradesinde hiçbir gücün duramayacağını en açık şekilde gözler önüne serdiğini ifade eden Atalay, "Bölgede değişime ve dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu başından beri vurgulamakta ve sürdürülebilir istikrarın ancak halkın huzur, güvenlik ve refahının güvence altına alınmasıyla sağlanabileceğine inanmaktayız" diye konuştu.



-"Tunus'un bölge ülkelerine örnek olacağına inanıyorum"-

Aradan geçen bir yıllık süre zarfında Tunus'un demokratik dönüşüm sürecinde elde ettiği başarıları büyük bir memnuniyetle takdirle izlediklerini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Devrimden sadece dokuz ay gibi kısa bir süre sonra 23 Ekim 2011 tarihinde demokratik ve barışçıl bir ortamda gerçekleştirdiğiniz Ulusal Kurucu Meclis seçimleriyle, insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir rejim oluşturma yolunda yeni ve tarihi bir başarı daha kazandınız. Bu başarınızın da halkları özgürlük ve demokrasi isteyen diğer bölge ülkelerine örnek olacağına inanıyorum."

Tunus'un, Arap Baharı'nın etkilerini yaşayan ülkeler arasında, halkının özgür iradesiyle teşkil edilen meclis tarafından Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nı seçebilmiş ve hükümetini kurabilmiş ilk ülke olduğuna işaret eden Atalay, Ulusal Kurucu Meclis'in bu süreçte başarıyla yol alacağına, çağdaş ve çoğulcu demokrasiyi güçlendirecek, halkın özlemlerine cevap verecek yeni bir anayasa hazırlayacağına olan inançlarının tam olduğunu kaydetti.



-"Sabır isteyen bir süreç"-

Atalay, "Tunus'un ve onu izleyen diğer dost bölge ülkelerinin girdikleri bu yeni yolun kolay olmadığını, çeşitli güçlüklerle dolu olduğunu biliyoruz. Demokrasiyi yerleştirip geliştirmek sabır isteyen uzun bir süreçtir" dedi.

Türkiye'nin Tunuslu kardeşlerinin özgürlük, adalet ve demokrasi uğrunda verdikleri haklı ve onurlu mücadelesini başından itibaren desteklediğini vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

"Türk ulusunun ve devletinin bu desteğinin artarak süreceğini özellikle belirtmek isterim. Tunus ile ilişkilerimizi ve işbirliğimizi her alanda daha da ilerletmek en büyük arzumuzdur.

İtibar ve Özgürlük Devrimi Bayramınızı tekrar can-ı gönülden kutluyorum. Dost ve kardeş Tunus ulusuna bu hayırlı yolculukta Yüce Rabbimizin yardımını diliyorum."



-Tunus Cumhurbaşkanı Marzuki-



Tunus Cumhurbaşkanı Munsıf Marzuki ise yaptığı konuşmada, "Tunus'un artık her alanda özgür olması için çalışacağız" dedi.

Yeni hükümet olarak devrim şehitlerinin kanlarına layık olmak istediklerini dile getiren Marzuki, Tunus devriminin genç, yaşlı herkesin katkısıyla gerçekleştiğini hatırlattı.

Marzuki, "Allah'a şükür ki artık Tunus hür" diye konuştu.

Törene, Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz ve pek çok davetli katıldı.