AB Bakanı ve Başmüzarekeci Egemen Bağış, Almanya'nın Münih kentinde Bavyera Eyalet Meclisi Başkanı Barbara Stamm ve Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude ile görüştü.

Bavyera Eyalet Meclisine gelişinde Stamm tarafından karşılanan Bağış, Meclis Başkanıyla yaklaşık 1 saat görüştü. Stamm görüşmeden sonra Bağış'a tarihi meclis binasını gezdirdi.

Bakan Bağış daha sonra tarihi belediye sarayına geçerek, burada belediye başkanı Ude ile bir araya geldi.

Bağış, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Ude'nin kendisiyle bir kez daha görüşmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ude'nin kendilerini, Van depreminden sonra toplanan bağışları bizzat Türkiye'ye getirerek çok duygulandırdığını söyledi.

Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen böyle bir dosta sahip oldukları için kendilerini şanslı gördüklerini ifade eden Bağış, Münih'te yaşayan Türklerin kentin refahına sağladıkları katkı gibi Türkiye'nin de AB üyesi olduktan sonra, Avrupa'nın refahına katkıda bulunacağını kaydetti.

Ude'nin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesinin yanı sıra yabancıların entegrasyonuna katkı sağlamasından da büyük memnuniyet duyduğunu belirten Bağış, aslında Türkiye'nin AB üyeliğinin de Avrupa'nın entegrasyonunun bir parçası olduğunu söyledi.

Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanların diğer yandan yaklaşık 3,5 milyon insanın topluma entegrasyonunu istemesinin kendi içinde bir tezat oluşturduğunu ifade ederek, "Hem 3 milyon Türk'ün bu ülkenin gerçekten örnek bireyleri olması için entegrasyona onay ve destek verecek, hem de AB üyelik sürecindeki akıl dışı engelleri ortadan kaldırarak sağlıkla bir raya yeniden oturtacağız" dedi.

Bakan Bağış, bu zor, ancak doğru hedefe ulaşma yolunda Ude gibi dostlara sahip oldukları için de Türkiye'nin şanslı olduğunu sözlerine ekledi.

Ude de yakın bir süre önce Türkiye ve Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 50. yılını kutladıklarını hatırlatarak, Münih halkının bunu gerçekten bir şölen gibi kutladığını, çünkü Türklerin yaptığı katkıların bilincinde olduğunu söyledi.

Kendisinin de 40 yıl önce ilk Türkiye ziyaretini yaptığını hatırlatan Ude, daha sonra yaptığı ziyaretlerde de Türkleri çok sevdiğini ifade ederek, son ziyaretinde de Türkiye'deki büyük gelişmeleri ve İstanbul'un ne kadar büyük bir metropol haline geldiğini görme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Ude, son ziyaretinden 1 hafta sonra ZDF televizyonunda, kendisinin İstanbul'da bir Protestan ayinine katıldığının gösterildiğini, bunun kendisini çok memnun ettiğini, çünkü birçok Alman'ın Türkiye'deki kiliselerde ayin yapılmadığını düşündüğünü söyledi.

Bunun, kendisi gibi Almanya'da cami kurulmasını isteyen bir politikacının işlerini kolaylaştırdığını belirten Ude, ekonomik konuların yanı sıra dini hoşgörünün de Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önemli rol oynadığını, bu yolda başarılı olmanın da Bakan Bağış'ın görevi olduğunu kaydetti.

Ude ayrıca, Bağış'ın kendisini Türkiye'ye davet ettiğini ve kendisinin bu daveti memnuniyetle kabul ettiğini sözlerine ekledi.



-Bağış'tan Unterhaching spor kulübüne ziyaret-



Bakan Bağış daha sonra, 3. ligde oynayan Spielvereinigung Unterhaching spor kulübünü ziyaret etti.

Bağış burada yaptığı konuşmada, kulübün çok önemli Türk oyuncular çıkarttığını belirterek, entegrasyon konusunda önemli rol oynadığını söyledi.

Milli Takım'ın dünya üçüncüsü olduğu dönemde takımın menajerliğini yapmış olan Can Çobanoğlu'nun da kulübün ikinci başkanı olmasının kendilerini çok memnun ettiğini ifade eden Bağış, kulüpte yetişen Türk ve Alman çocukların gelecekte sadece Türkiye ya da Almanya'da değil, dünya çapında da başarılı olabileceklerini kaydetti.

Alman disiplininin Türk yaratıcılığı, dinamizmi ve tekniği ile birleştiği zaman bir başarı formülü ortaya çıktığını belirten Bağış, ekonomik kriz içindeki Avrupa'yı kurtaracak formülün de böyle bir entegrasyon olduğunu ifade etti.

Almanya'da aşırı sağcılar tarafından öldürülen Türklerin acısını hala yaşadıklarını kaydeden Bağış, "Irkçılığın ve faşizmin gelişmesine izin verenler, kendi kalelerine gol atmış olurlar" dedi.

Alman Futbol Federasyonu ikinci başkanı ve Bavyera Futbol Federasyonu Başkanı Reinhard Koch da futbolun farkın ülke ve kültürden insanları bir araya getirdiğini belirterek, entegrasyon konusunda her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Çobanoğlu, Bakan Bağış ve Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş'e formalar hediye etti.

Bakan Bağış'a hediye edilen formanın arkasında İngilizce olarak "Entegrasyon zamanı" yazısı yer aldı.