BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan "vatandaşlarını öldürmemesini" isteyerek, güce başvuran her liderin sonunda kaybedeceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'da BM Bölgesel Komisyonları tarafından düzenlenen Reform ve Demokrasiye geçiş konferansında yaptığı konuşmada, Esad'a şiddete son vermesi ve vatandaşlarını öldürmeyi durdurması çağrısı yaptığını belirterek, baskıyı sürdürmenin sonunda çıkmaza yol açtığını söyledi.

"14. yüzyılın ünlü Arap düşünürü İbn-i Haldun'un söylediği gibi, güç veya zor kullanarak iktidarda kalanın sonunda kaybedeceğini, er ya da geç halkının onu bırakacağını" kaydeden Ban,otoriter tek adam rejimlerinin artık geçmişte kaldığını, yeni rejimlerin evrensel insan hakları temelinde olması gerektiğini ifade etti.

Aralarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu birçok ülkenin bakan ve yetkilisinin katıldığı konferansta Genel Sekreter Ban, Arap ve Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin de sona ermesi çağrısı yaparak, "Yeni ve eski yerleşimler hukuk dışı. Bir Filistin devletinin kurulmasını engelliyor" diye konuştu.