Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyi'ne giden meclis üyeleri, tartışmanın ne sağ parti ne sol parti tartışması olduğunu, tartışmanın hukuk meselesi olduğunun altını çizdi.

Mecliste imzayı toplamak için seferber olan milletvekilleri Jacques Myard, Michel Diefenbacher ve François Cornut-Gentille tarafından ortak yapılan açıklamada, ''bu yasaya gerek senatoda gerek mecliste hem iktidar hem de muhalefet partileri oy verdi, şimdi de, yasaya itiraz için yine hem iktidar hem de muhalefet partileri üyeleri itiraz etti'' denildi.

''Bu bir parlamento veya hükümet tartışması değil'' ifadesi kullanıla açıklamada, yine yasa teklifinin hükümetten değil bir milletvekilinden geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, hükümetin, 22 Aralık'ta mecliste yapılan oylamada teklif lehinde veya aleyhinde açık bir tavır almadığı ve kararı meclis üyelerinin sağduyusuna bıraktığı hatırlatıldı.

''Bu yapılan Fransa'daki ve dünyadaki Ermenilerin acılarını ihmal ve görmemezlik anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, anayasaya, ifade, düşünce ve araştırma özgürlüğüne uygun hareket etmek'' ifadesi kullanılan açıklamada, ''yasaya itiraz eden meclis üyelerinin, meclisin üç yıl önce kurduğu araştırma komisyonu raporunda vurguladığı gibi, tarihin tarihçilere bırakılması ve parlamentoların tarih yazmaması konusundaki uyarısına uygun hareket ettiği'' hatırlatıldı.

Mecliste imza toplayanların 52'sinin merkez sağdan iktidardaki UMP ve ''Yeni Merkez Grubu'', 11'in Sosyalist, ikisininse bağımsız olduğu bildirildi.

Meclis dışında bugün ayrıca, 72 senatör de yasaya itiraz için ayrı bir girişimle anayasa konseyine gitmişti.