Bilgisayar Kasası Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayar kasası toplamak bilgisayarın çalışma performansı açısından önemli bir noktadır. Bilgisayar kasası toplama işlemi doğru ve bilinçli bir şekilde yapılırsa ürün hem daha uyguna mal edilir hem de yüksek performans sağlanır. Bilgisayar kasası toplama işleminde en yüksek verimi almak için kişinin bu konuda bilgili olması gerekir. Bilgisayar kasası toplarken dikkat edilmesi gereken noktaları gencergaming.com’dan Semih Gençer anlattı.

İşlemci Tercihi

Motorin ve benzine zam geliyor Motorin ve benzine zam geliyor

Bilgisayar kasası toplamaya karar verildiğinde ilk bakılan sistem işlemci olmalı. Bunun nedeni, diğer parçaları işlemciye uygun belirlemek. Her işlemciye ait bir anakart modeli olur ve her anakart modeline ait bir işlemci olur. Her marka kendi içerisinde bir işlemci nesli ve soket bulundurur. Alınacak olan anakart sadece bir işlemci markasının belirli modellerini destekler.

  • İşlemci alırken genellikle son nesil ve güçlü olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
  • Bazı işlemcilerde soket fanı bulunmaz. Bu durum da ekstra fan almaya sebep olabilir. Sıvı soğutma destekli fan tercihi işlemcisi açısından faydalı olacaktır.
  • İşlemci üzerindeki Ghz ve Önbellek değerleri işlemcinin gücü hakkında detaylı bilgi verir.

Anakart tercihi

İşlemci alımı yapıldıktan sonra o işlemciye uygun yüksek performanslı bir anakart tercihi yapılmalıdır. Temel olarak bir anakart, üzerine tüm donanım birimlerinin entegre edildiği fiberglas malzemeden yapılmış bir devre kartıdır. Anakartlar fiziksel olarak E-ATX, ATX, mATX, mini ATX gibi farklı boyutlarda satılır. Anakartların destekleyici RAM tipi ya da maksimum RAM miktarı bellidir. Örnek olarak 32GB RAM desteği bulunan bir anakarta 64 GB Ram takılmaz.

  • İşlemcinin yapısına uygun bir anakart alınmalıdır.
  • Anakart model adında geçen chipset anakart hakkında detaylı bilgi sunar.
  • Bilgisayar kasasının uyumlu olduğu anakart yapısına göre seçim yapılmalıdır.

RAM(Bellek) Tercihi

Alınacak Ram miktarı kişinin bütçesi, tercihi ve anakartın yapısıyla ilgilidir. Bu nedenle anakart seçiminde Ram bilgilerine dikkat etmek gerekir. Anakartlar iki RAM türünü birlikte desteklemez. Her anakartın destekleyeceği maksimum RAM kapasitesi belirlidir. RAM tipi olarak anakartlar şu anda DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 RAM’lerden sadece birini destekler ve üretilen anakartların neredeyse %90’ı şu anda DDR4 RAM destekliyor.

  • RAM uygun fiyatlı diye diye CL‘si (gecikme değeri) yüksek veya MHz‘si düşük olan modeller tercih edilmemelidir.
  • Anakart 2400 Mhz gibi bir hızı destekliyorsa 3200 Mhz hıza sahip bir RAM almamak gereklidir.

Ekran Kartı Tercihi

Seçilen ekran kartı işlemciyle uyumlu olmalıdır. Uyumsuz olması durumunda kilitlenme ve donma gibi sorunlar yaşanabilir. Ekran kartı bilgisayardaki görüntü kalitesini oluşturur. Bu nedenle kaliteli ve uygun ekran kartı tercihi önemlidir.

  • Ekran kartı tercihinde uyumsuzluk yaşamamak için işlemci gücünde daha düşük güçte bir tercih yapılmalıdır.
  • Ekran kartı yüksek grafik belleği isteyen oyun veya uygulamalar için alınıyor ise bütçe ve işlemciyi göz önünde bulundurarak en iyisi tercih edilmelidir.

61 Saat