Makedonya'nın ismini kullanmasına karşı çıkan Yunanistan ile arasındaki krize çözüm bulunması amacıyla çalışmalar yapan BM arabulucusu Matthew Nimetz, Üsküp'te temaslarda bulundu.

Basına kapalı kapılar ardında ilk görüşmesini Dışişleri Bakanı Nikola Popovski ile yapan Nimetz'in, Makedonya'nın sözkonusu isim krizindeki tutumu üzerine bilgi aldığı bildirildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Nimetz ile yapılan görüşmede Bakan Popovski'nin, BM çerçevesinde Makedonya ile Yunanistan arasındaki 'Geçici Sözleşme' konusuna değindiği ve Lahey Adalet Divanı'nda Makedonya lehine sonuçlanan davanın önemini dile getirdiği belirtildi.

Bakan Popovski'nin, Makedonya'nın NATO ve AB üyeliğine yakın zamanda kabul edilmesi için Yunanistan ile olan isim krizi konusunda anlamlı bir önerinin kabul edilebileceğini belirttiği bildirildi.

Matthew Nimetz'in, Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov ve Başbakan Nikola Gruevski ile ayrı ayrı yapacağı görüşmeden sonra Atina'ya geçmesi bekleniyor.

"Makedonya" adının kendi sınırlarındaki bir bölgenin adı olduğu gerekçesiyle Makedonya'nın bu adı uluslararası platformlarda kullanmasına karşı çıkan Atina ile Üsküp arasında "Makedonya" yerine geçici olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adının kullanılmasına yönelik bir anlaşma imzalanmıştı. Ancak bir süre önce Makedonya, Yunanistan'ın bu geçici anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Lahey Adalet Divanı'nda dava açtı ve kazandı. Makedonya, bu geçici anlaşmaya dayanarak NATO ve AB'ye üye olmak istiyor.

Türkiye, sözkonusu geçici anlaşmanın dışında ve bu ülkeyi gerçek adıyla, "Makedonya" olarak tanıdı.