BM, Somali'de zor durumdaki 4 milyon kişinin acil gereksinimleri için yarın insani yardım çağrısında bulunacak.

BM Somali İnsani Yardım Koordinatörü Mark Bowden tarafından Kenya'nın başkenti Nairobi'de başlatılacak insanı yardım çağrısında, Somalililerin acil ihtiyaçları için 1,5 milyar dolar toplanması hedefleniyor.

Kampanya ile içinde Birleşmiş Milletler ajansları, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu 148 kurumun uygulamaya koyacağı 350 hayati proje için gereken 1,5 milyar toplanması amaçlanıyor.

Somali-de krizin dünyada yaşanan krizlerin en büyüğü olduğu bildirilen BM açıklamasında, 4 milyon kişinin temiz su ve barınak gibi en temel insani ihtiyaçlardan yoksun olduğu, kıtlıkla boğuşanların 3 milyonunun ülkenin ulaşılması güç güney bölgelerinde yaşadığı ve 250 bin kişinin de ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, halihazırda hayatını kaybeden on binlerce insanın yanı sıra 2011 yılında yaklaşık 300 bin Somalili'nin de açlık ve çatışmalardan kaçarak komşu ülkelere sığındığı kaydedildi.

Bowden, yaptığı açıklamada, "Gelecek yıl da insani durum aciliyetini koruyacağından 2012 Ortak Bağış Programının erken ve tam olarak finanse edilmesi hayatidir. Somali krizi hepimizin sorumluluğundadır. Bekle gör deme lüksümüz yoktur. Aksi durumda Somali halkını yüzüstü bırakmış oluruz" dedi.

Bowden, çok zor insani şartlarda yaşayan 4 milyon Somalili olduğunu, bunlardan on binlercesinin acil yardım ulaştırılmazsa hayatını kaybedeceğini kaydetti. Acil ihtiyaçları karşılayabilmek için gerekli olan 1,5 milyar doların gerçekçi bir değerlendirme olduğunu, hayat kurtaracak planın ancak bağışçılar çok geç olmadan taahhütte bulunursa uygulanabileceğini belirtti.

Somali'de kıtlık olduğunun ilan edildiği Temmuz ayından bu yana hızla sorumluluk alınmasının, insani durumun düzelmesinde ne kadar etkili olunabileceğini kanıtladığını vurgulayan Bowden, 3 ay içinde düzenli yardım alan insan sayısının üçe katlanarak 2,6 milyona ulaştığını kaydetti. Bowden, yetersiz beslenen 480 binden fazla çocuğun beslenme yardımı almaya başladığını, yoğun aşı kampanyaları sonucu kızamığın neredeyse yarı yarıya düştüğünü, kıtlık ilan edilen 6 bölgeden 3'ünün durumunun düzeldiğini ve Kasım ayı itibariyle kıtlık öncesi duruma ulaştığını bildirdi.

Bowden, "Eğer bağışçılar acil fon sağlanmasına hızlı destek vermeselerdi, on binlerce insan daha hayatını kaybederdi. Desteğin devamı, hane halklarının gelecekte oluşacak kuraklık ve diğer şoklara dayanıklılığının artırarak, insani yardıma bağımlılığının azaltılmasını sağlayacak" dedi.

Yardıma muhtaç insanlara ulaşma zorluğunun hayat kurtarıcı müdahaleler için en önemli engel olmaya devam ettiğinin altını çizen Bowden, Somali'de çatışan taraflara insani ilkelere saygılı olma çağrısı yaptı. Bowden, ortak bağış programı projelerine 2012 yılında da yeni ortakların katılmaya devam edeceğini, halihazırda çoğu ülkenin güneyinde aktivitelerini artırmış olan yeni ortaklarla işbirliğinin sorunların çözümüne pozitif katkı yapacağını belirtti.

Bowden, çağrılar üzerine 2011'de Somali için yapılan insani yardımların miktarının 800 milyon doları aşarak, talep edilen 1 milyar dolara yaklaştığını, Somali'ye 2012 yılı küresel yardım çağrısının 14 Aralık'ta Cenevre'de başlatılacağını kaydetti.

Somali'ye cuma günü sürpriz ziyarette bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Somali Siyasi Ofisi'nin Ocak'ta Kenya'nın başkenti Nairobi'den Mogadişu'ya yeniden taşınacağını belirterek, ayrıca Kenya'nın, Uganda ve Burundili kuvvetlerden oluşan Somali'deki Afrika Birliği asker katkısını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

Ziyareti sırasında çelik yelek giyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mogadişu'da geniş güvenlik önlemleri altında düzenlediği basın toplantısında, Somali'nin kritik bir dönüm noktasında olduğunu söylemişti.

Ban, 20 yıldan bu yana Somali'yi ziyaret eden ilk BM Genel Sekreteri olmuştu.