Bosna-Hersek'in en önemli eski siyasetçilerinden Prof. Dr. Niyaz Durakoviç, yaşamını yitirdi.

Alınan bilgiye göre, savaş döneminde Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi olan ve ülkenin en güçli siyasi partilerinden Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) ilk başkanı olan Durakoviç, dün sabah saatlerinde Saraybosna'daki evinde yakınlarınca ölü bulundu.

Yetkililer, Durakoviç'in kalp krizinden öldüğünü açıkladı. Durakoviç için bugün uzun yıllar görev yaptığı Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde tören düzenleneceği bildirildi.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Durakoviç'in ailesine başsağlığı mesajı yolladı.

Bosna-Hersek'in büyük bir insanını, güçlü bir siyasetçisini ve önemli bir savaşçısını kaybettiğini vurgulayan Komşiç, mesajında ''Eminim ki Niyaz Durakoviç, hiç bir zaman kendini esirgemeyen ve hangi pozisyonda olursa olsun tüm gücüyle ülkesi için savaşan birisi olarak hatırlanacak'' ifadesini kullandı.

Hersek bölgesinin Stolats kentinde 1946 yılında doğan Niyaz Durakoviç, 1979 yılında Saraybosna Siyasal Bilimler Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Bu üniversitede daha sonra profesör olarak görev yapan Durakoviç, yaklaşık 16 kitap kaleme aldı. Bosna-Hersek'te savaş döneminde (1992-1996) Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği ve başkanlığı da yapan Durakoviç, ülkenin en önemli partilerinden Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) kurucu başkanlığı görevini yürüttü. Durakoviç, 2002 yılında SDP başkanlığından ve bu partiden istifa ederek, üniversiteye döndü.