Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin yaşandığı Van'da incelemelerde bulundu.

Bakanlık bürokratlarıyla sabah saatlerinde Van'a gelen Çelik, depremde hasar gören İŞKUR İl Müdürlüğü binasında incelemelerde bulundu, İl Müdürlüğü personelinin hizmet verdiği çadırı ziyaret etti.

Çalışanlara ve vatandaşlara ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Çelik, en kısa sürede hizmetlerin daha iyi verilebilmesi için konteyner temin edilmesi talimatı verdi.

Vatandaşların dertlerini dinleyen Çelik, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında bugüne kadar Van'dan 9 bin 501 başvuru yapıldığını belirterek, bunlardan yaklaşık 4 bininin işe yerleştirildiğini söyledi.

Vatandaşlar, Çelik'e üzerinde telefon numaralarının, isimlerinin bulunduğu, çadır, iş, yiyecek, kömür gibi taleplere yer verdikleri kağıtları da Çelik'e verdi.

Çelik, İŞKUR İl Müdürlüğü binasının kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle depremin hemen ardından kapılarını İŞKUR çalışanlarına açıp burada çalışmalarına imkan tanıyan kırtasiyenin sahibini de ziyaret ederek, teşekkür etti.

SGK İl Müdürlüğü binasına geçerken, yol kenarındaki çadırlarda kalan vatandaşlarla sohbet eden Çelik, bir vatandaşın ''dükkanının depremde yıkıldığını, bir aydır işsiz olduğunu, ücretsiz tedavi olduğunu ancak ilaçları para ödeyerek almak zorunda kaldığını'' söylemesi üzerine, esnafın pirim borçlarının 1 yıl boyunca ertelendiğini, bu nedenle artık pirim borcu olanların da ilaçlarını ücretsiz alabileceğini belirtti.

Bakan Çelik, Medine Çağla adlı bir vatandaşın da sorunlarını dinledi.

Medine Çağla, ''depremde oturduğu evin zarar gördüğünü, yetkililerin desteklendiği takdirde evlerinde oturabileceklerini söylediklerini, ancak korktuklarını'' anlattı. Çağla, eşyalarını evden çıkarmak ve İzmir'e taşınmak için yardım istedi.

Daha sonra Çelik ile Medine Çağla, depremde hasar gören evin bulunduğu siteye gitti. Binanın kolonlarında hasar olduğunun görüldüğünü ifade eden Çelik, ''Buraya sakın girmeyin. Bitmiş bu ev. Artçı sarsıntılar oluyor, bakın dün yine oldu. Can mı mal mı'' dedi.

Çelik, daha sonra SGK İl Müdürlüğüne giderek, depremde hasar gören binalarda incelemelerde bulundu. SGK yetkilileri, binaların ağır hasarlı olmasından dolayı SGK araçları için kullanılan garajlarda hizmet verdiklerini ve günde 12 saat çalışan personelin bu garajlarda sabahladığını anlattı.