Malatya'da tarihi olduğu sanılarak yıkılmayan camisiz minarenin ilginç bir öyküsü var.

Mahalle muhtarının, caminin üzerindeki 1313 tarihini içeren tabelayı yerinden sökerek minarenin üzerine asması, aslında tarihi olan caminin yıkılmasına ve minarenin de tarihi sanılarak tek başına kalmasına neden oldu.

Doğduğu günden beri caminin bulunduğu mahallede yaşayan ve 1995 yılında caminin yıkılmasının ardından yalnız kalan minareye sahip çıkan Alaattin Toy, caminin üzerinde yer alan ''Niyazi Mısri Cami, 1313'' yazılı tabelanın dönemin muhtarı tarafından caminin üzerinden alınıp minareye asıldığını, 1995 yılında da caminin yıkılarak eski bulunduğu yerin yaklaşık 100 metre ilerisine aynı isimle bir cami yapıldığını anlattı.

Minarenin ise üzerindeki 1313 tarihi dolayısıyla ''tarihi eser özelliği bulunduğu'' düşüncesiyle yıkılmadığını belirten Toy, aslında minarenin asıl hali ahşap olduğu için 1974 yılında yenilendiğini ve minarenin tarihi bir özelliği bulunmadığını savundu. Toy, eskiden kerpiç evler bulunduğu için yalnız minareyle 100 metre ileriye yapılan caminin birbirini gördüğünü, ancak artık minarenin hemen yanında yükselen apartmanlar nedeniyle minarenin iyice yalnız kaldığını dile getirdi.



-Tarihi caminin yerinde domatesler yetişiyor-



Camisi olmayan minarenin bulunduğu alanın, minare tarihi olduğu düşüncesiyle sit alanı olarak belirlendiğini kaydeden Toy, ancak bir süre sonra caminin bulunduğu, minarenin arka kısmındaki yerin içki içen insanlar ve sokak çocuklarının mekanı olmaya başladığını söyledi.

Mahallelinin bu durumdan rahatsız olmaya başlamasıyla yetkililerden izin alarak minarenin arka kısmını korumaya aldığını anlatan Toy, daha sonra buraya meyve ağaçları diktiğini, domates, salatalık gibi sebzeler yetiştirdiğini ve ayrıca küçük bir kafes yaparak tavuk baktığını söyledi.



-Minareye en son bir kişi intihar etmek için çıkmış-



Yaklaşık 16 yıldır bir başına apartmanlar arasında kalan minarenin 16 yıl öncesine kadar açık olduğunu belirten Toy, en son bir gencin buraya gelerek intihar etmek için minareye çıktığını anlattı. Toy, genci ikna ettikten sonra aşağı indirerek, minarenin bir daha açılmamak üzere kapısına kilit vurduğunu kaydetti.

Mahallenin huzurunun bozulmaması, çevre kirliliğinden rahatsız olmaması için minarenin çevresini çevirdiğini belirten Toy, burayı korumaya devam edeceğini söyledi.