Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerine ilişkin ''Nihayetinde büyük ölçüde uzlaşacağımız inancı içindeyiz. İlaç alınamayacak, ilaç verilemeyecek gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olamaz ama talepleri saygıyla karşılıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İŞKUR bünyesinde istihdam edilecek 2 bin İş ve Meslek Danışmanı ile ilgili sürecin başladığını ve bugün itibarıyla müracaatların başladığını söyledi. 15-19 Şubat tarihleri arasında teorik ve uygulamalı sınavların yapılacağını ifade eden Çelik, bu sınavlar neticesinde katılımcılara İş ve Meslek Danışmanı sertifikası verileceğini anlattı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun eğitim ve istihdam ilişkileri kurulması açısından son derece önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini dile getiren Çelik, Kurumun bugüne kadar 651 meslek standardını belirlediğini ve bunlardan 225'inin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Çelik, şunları kaydetti:

''2 bin İş ve Meslek Danışmanı, mart ayında İŞKUR bünyesinde çalışmaya başlayacak. Şubat ayında sınavlar bitiyor ve mart ayında da çalışmaya başlayacaklar. 2012 yılı içinde 2 bin İş ve Meslek Danışmanı daha alacağız ve böylece rakam 4 bine ulaşacak. Amaç ne burada- Türkiye'de 2,5 milyon işsizimiz var. Her 500 işsize bir iş ve meslek danışmanı vermiş oluyoruz ve 500 kişiyle ilgilenecek İş ve Meslek Danışmanımız olacak. İşçi arayan bir çok sanayicimiz var. Bu taleplere iş ve meslek danışmanı aracılığıyla cevap vermiş olacağız. Ben inanıyorum ki; İş ve Meslek Danışmanları vasıtasıyla bu konudaki talepler son bulacak ve işe uygun eleman temininde İş ve Meslek Danışmanları çok önemli görev görecek.''

Çelik, ilk kez kamu kurumunda personel alımında Mesleki Yeterlilik Kurumu Standartları arandığına dikkati çekerek, bu standartların 2 bin iş ve meslek danışmanı alımında ilk kez uygulanacağını bildirdi.



-SGK ile eczacılar arasındaki protokol-



Çelik, TEB ile SGK arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerine de değinerek, sağlık hizmeti sunumunda eczacıların önemli bir halka olduğunu söyledi. Bugüne kadar eczacılarla hep diyalog halinde olduklarına işaret eden Çelik, o çerçevede hizmetlerin sunulduğunu belirtti. Çelik, şöyle devam etti:

''Protokol sürecine gelmiş bulunuyoruz. Değerlendirmeler yapılıyor. Bugün benim de kendileri ile bir görüşmem olacak. Nihayetinde büyük ölçüde uzlaşacağımız inancı içindeyiz. Çünkü bir anlamda hepimiz kamu hizmeti görüyoruz. Bu çerçevede ilaç alınamayacak, ilaç verilemeyecek gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olamaz ama talepleri saygıyla karşılıyoruz. O talepler kurumda teknik düzeyde bugüne kadar çalışıldı. Önümüzdeki süreç içerisinde benim de katıldığım toplantılarla son şeklini aldırmış olacağız. Ben bir sıkıntı yaşayacağımız kanaatinde değilim.''

Eczacılarla yapılan görüşmelerde konuşulup anlaşılan çok sayıda konu olduğunu ifade eden Çelik, ''Ama anlaşılmayan bir kaç husus da var. Eczacıların kutu başı bir ücret ödenmesiyle ilgili bir talebi olduğu söyleniyor ama henüz bunu bana ifade etmediler. Görüşmemizde büyük ihtimale uzlaşılamayan konular gündeme gelecek, onları birlikte oturup değerlendireceğiz'' diye konuştu.



-Yüz naklinin SGK tarafından karşılanması-



Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde ilk kez yüz nakli uygulamasının gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

''Mevcut Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki durum yüz naklini karşılamıyorsa fiyatlandırma komisyonu var. Bu komisyonda, bu konular ele alınıyor. Bunları, orada değerlendirmemiz gerekiyor ama estetik amaçlı değilse bu konuya müspet baktığımızı ifade edebilirim. Bu konuyu ilgili komisyonda ele alıp değerlendiririz ve buna bir çözüm bulmamız gerekir inancı içerisindeyim ama yapılanlar estetik amaçlı ise bunlar sağlık uygulama tebliği dışındaki uygulamalar.''