Türkiye'de birçok yerde görülen kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunun ciddi bir sorun olduğu ve mevcut yasalarla çözülemediği, daha etkin mücadele için çocukları koruyan bir yasaya ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Şanlıurfa Barosu Başkanı İrfan Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baronun Çocuk Hakları Komisyonunun, Şanlıurfa'da ''Çocuk Anneler'' konusuyla ilgili bir araştırma yaptığını söyledi.

Araştırmaya göre, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde geçen yılki doğumların yüzde 3,4'ünün küçük yaşta evlendirilen kız çocukları tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Güven, bu şekildeki vakaların, büyük oranda adli makamlara yansıtılmadığını ifade etti.

Suçla mücadele konusunda eksikliği ortaya koyan bu duruma, Anayasa Mahkemesinin de kısmen neden olduğunu savunan Güven, şöyle devam etti:

''Çünkü TCK'nın ilgili maddesi, 'eşitlik ilkesine aykırılık' nedeniyle 2005 yılında iptal edildi. İptal edilen bu düzenleme ne getiriyordu? Şayet mağdur çocukla, evlenmiş gibi birlikte olan veya evlenmemiş kişi arasında 5 yaş fark varsa, şikayete bağlı olmaksızın direkt soruşturma yürütülebiliyordu. En azından bu haliyle küçüğün yaşlı birine gelin gitmesi riski ortadan kalkmış oluyordu. Ama artık bu koruma maalesef yok. Yalnız 12 Eylül referandumu ile yapılan anayasa değişikliği sonucu, çocuklar ve kadınlar için pozitif ayrımcılığın önü açılmış oldu. Sanırım bu düzenleme bugün olmuş olsaydı, Anayasa Mahkemesi muhtemelen bu ilke nedeniyle, düzenlemeyi iptal etmeyecekti. Meclis'in bu konuyu acilen ele alıp yeni bir düzenleme yapması lazım. Çünkü çocukları koruyan bir yasaya ihtiyaç var.''



-''Savcılığa bildirilmiyor''-



Güven, araştırmada elde edilen verilerin başka bir vahim durumu daha ortaya çıkardığına değinerek, ''Hastanedeki vakalar neredeyse hemen hemen hiç savcılığa bildirilmiyor. Örneğin Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde 2010 yılında 712 çocuk anne doğum yapmış, bunların sadece 8'i savcılığa bildirilmiş. 2011 yılında ise 120 çocuk anne hastanede doğum yapmış yine bunların 12'si savcılığa bildirilmiş'' diye konuştu.

TÜİK verilerine bakıldığında konunun Türkiye çapında genel bir sıkıntı olduğunun görülebileceğini dile getiren Güven, ''Bu konuda değerlendirme yetkisi sadece ve sadece cumhuriyet savcısında olduğu için mutlaka ve mutlaka makamların ve yetkili birimlerin bunu savcılığa bildirmesi şarttır'' ifadesini kullandı.



-''İstanbul, Antalya ve İzmir'de de görülüyor''-



Güven, bu durumla mücadele için ortaya konulan samimi çalışmaların kamuoyunda yanlış algılamalara neden olmaması, haberin veriliş biçimi ve dilinin ''Çocuk anneler'' sorununa zarar vermemesi gerektiğine dikkati çekerek, bu tür evliliklerin sadece orta Anadolu, Doğu veya Güneydoğu Anadolu'da gerçekleşmediğini benzer durumları İstanbul, Antalya, İzmir gibi kentlerde de görmenin mümkün olduğunu belirtti.

Bir süre önce konunun gündeme gelmesinin ardından erken yaşta doğumların adli mercilere daha fazla ihbar edilmeye başlandığına değinen Güven, ancak bunun da beraberinde çeşitli sıkıntıları getirdiğini vurguladı.

''Doğrusu çocuk gelinlerle ilgili bir şeyler yapmak isterken bir anlamda çocuk anne ve karnında taşıdığı bebeğin yaşam hakları tehlikeye girmeye başladı'' diyen İrfan Güven, çocuk yaştaki kadınlarla evli olanların ve ailelerin, konunun gündeme gelmesiyle çevreden baskı görmeye başladığını ve psikolojik bir sorun yaşandığını, bununla birlikte ailede ve çevrede ''Çocuk annelere'' hastanede doğum yaptırmama gibi bir eğilimin de ortaya çıkmasından kaygı duyduklarını vurguladı.