Dünyaca ünlü fotoğrafçı Coşkun Aral, ''Foto muhabirliği başka insanların kaçtıkları yere koşarak gidenlerin mesleğidir'' dedi.

Aral, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen, ''Foto muhabirinin haber refleksi'' konulu sunumla, AA Haber Akademisi öğrencileriyle bir araya geldi.

Coşkun Aral, konuşmasında, ne kadar insan hafızası ve duyu organı varsa, yanlışın teşhirinin de o kadar kolay olacağını dile getirdi. Aral, ''Toplumlar yanlış bir şey yaptığında kanıt bırakmak istemez. Bizim olma nedenimiz, gerçeğe en yakın malzemeyi vermektir. Foto muhabirliği başka insanların kaçtıkları yere koşarak gidenlerin mesleğidir'' dedi.

Bindiği bir uçağın kaçırılmasıyla fotoğrafçılıkta farklı bir dönüm noktasına geldiğini anlatan Aral, ''Uçak teknolojiye katıldığından bu yana kaçırılma hep olmuştur ama benim dışımda korsanlarla röportaj yapan olmadı. Bundan sonra olursa da 2. kişi olacaktır'' diye konuştu.

Yılların kendisini mesleğin her alanında çalıştırdığını ifade eden Aral, fotoğrafın değerinin medya sektörüne basın dışı sermayenin girmesiyle 2. plana itildiğini savundu.

Sadece kendisi değil, dünyanın en ünlü fotoğrafçılarının da bu dönemde işsiz kaldığını söyleyen Aral, bu anlamda Türkiye'deki tek sendikalı basın kuruluşu olması nedeniyle Anadolu Ajansı'nın yerinin çok farklı olduğunu vurguladı.

Sektörde yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle medyada yaptığı işlerin dışında işler bulma arayışına girdiğini anlatan Aral, fotoğrafın çekilemediği yerlerde, aldığı bir kamerayı karşısına koyarak anlattığını ve bu çalışmalarının 32. Gün'de yayınlandığını söyledi.

1980'lerde dünyada değişik terör örgütlerine ilişkin elinde görüntü olan ender kişilerden biri olduğunun altını çizen Aral, ''Çünkü büyük televizyon kanallarını çağırmazlardı o liderler. Bir arşiv oluştu. O arşivler sonraki yıllarda işsiz kaldığımda beni televizyonla buluşturdu'' diye konuştu.

Coşkun Aral, salt belgesel değil, insanların bilgiyle buluşacakları her şeyin olduğu dünya çapında bir kanal kurma hayalinin olduğunu kaydetti.

Aral, daha sonra akademi öğrencilerinin gazetecilikle ilgili sorularını yanıtladı.