Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de sivillerin korunmasının önemine dikkati çekerek, öncelikle Suriye ordusunun şehirlerden çekilmesi gerektiğini, Türkiye olarak bu konuda Arap Birliği'nin alacağı her kararı destekleyeceklerini kaydetti.

Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 4. toplantısının sonunda Davutoğlu ve evsahibi Fas'ın Dışişleri Bakanı Taib Fihri ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu, Suriye'de sivillerin korunması ile ilgili bir soru üzerine, sivillerin korunmasının bir devletin en önemli yükümlülükleri arasında yer aldığını belirterek, ancak Şam yönetiminin bunu gerçekleştiremediğini kaydetti. Hemen hemen her şehirde devlet ile sivil halk arasında ciddi gerilimler bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, sivillerin korunmasına yönelik olarak Arap Birliği Genel Sekreterine verilen misyonu desteklediklerini bildirdi.

"Öncelikle Suriye ordusunun şehirlerden çekilmesi lazım" diyen Davutoğlu, şehirlerde tek taraflı olarak askeri gücün ve bazı kontrolsüz güçlerin bulunmasının sivil vatandaşlar için ciddi riskler oluşturduğunu bildirdi. Davutoğlu, Suriye devlet güçlerinin muhaliflerin en küçük toplantısına ateş açarken, rejim yanlısı gösterilere izin verdiğini anlatarak, "demokratik bir ortamın bulunması durumunda bütün gösterilerin yapılabilmesi gerektiğini" kaydetti.

Bakan Davutoğlu, bazı dış temsilciliklere bugün de saldırılar olduğunu söyleyerek, "bu kabul edilebilir bir durum olmadığını artık dur demenin gerektiğini" söyledi.

Davutoğlu, bundan sonra da Arap Birliği ile Suriye konusunda temasta bulunmaya devam edeceklerini, atılacak adımları birlikte tayin edeceklerini bildirdi. Bakan Davutoğlu, Arap Birliği'nin Suriye konusunda bundan sonra alacağı karar ne olursa olsun destekleyeceklerini de ifade etti.