Japonya'da Mart ayındaki deprem ve tsunaminin ardından nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco), hafif oranda radyoaktif olan bir miktar suyu denize boşaltacağını açıkladı.

Geçen aylarda da denize radyoaktif su akıtan şirketten yapılan açıklamada, mevcut tankların kapasitesinin daraldığı belirtildi.

Tankların kapasitesinin 160 bin ton olduğunu kaydeden Tepco, Mart 2012'de kapasitenin dolabileceğini, sürekli yeni tanklar kuramayacaklarını bildirdi. Tepco, denize akıtılacak suyun radyoaktif kirlilik oranının, devletin öngördüğü sınırı aşmayacağını belirtti.

Santralde yüksek oranda radyasyonla kirlenmiş suyun bir bölümü arıtıldıktan sonra 1, 2 ve 3 nolu reaktörlerin soğutulma işleminde kullanılıyor. Ancak günde 200 ile 500 ton arasında yeraltı suyu, reaktöre sızıyor.

Tepco, nükleer anlamda kirli suyu denize akıttığı için daha önce de yoğun eleştiri aldı. Nisan ve Mayıs aylarında yüksek oranda radyoaktif sular denize akmış, ayrıca şirket Nisan'da bilerek daha düşük oranda radyasyon içeren suyu denize boşaltmıştı.