KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'in vefatı, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan çok sayıda Türk ve KKTC vatandaşını yasa boğarken, birçok dernek ve kuruluş başsağlığı mesajı yayımladı.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ahmet Baştürk yaptığı açıklamada, tüm Türk ulusuna başsağlığı dileyerek, Kıbrıs Türkünün en büyük kahramanını kaybettiğini belirtti.

Baştürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Denktaş'ı kaybettik ancak o bizim için ölmedi. Nasıl Atatürk yaşıyor, yaşatıyorsak, Denktaş'ı da yaşatacağız. Son nefesine kadar KKTC'yi ve Kıbrıs Türkünü savundu. 2006 yılında Konsey'in misafiri olarak geldiği Londra'da, verdiği konferansta KKTC'ye ve konseyinize sahip çıkın demişti. Ben kendi adıma ona söz veriyorum, KKTC ve İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyine elimden geldiğince sahip çıkacağım. Ve O'na layık bir şekilde KKTC'yi ve Kıbrıs Türk halkının haklarını savunacağım. Acımız sonsuzdur. Tüm Kıbrıs Türk halkına ve ailesine başsağlığı dilerim. Denktaş'a da Allah'tan rahmetler diliyorum."

Turkish Forum UK Trust'ın KKTC asıllı başkanı Zeren Safa da Denktaş'ın kaybının tüm Türk ulusu için büyük bir kayıp olduğunu, yerinin asla doldurulamayacağını belirtti. Safa, "Sayın Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş, Kıbrıs Türkleri için ilelebet yaşayacak, yaşatılacak bir lider, bir kahramandır" dedi.

Londra merkezli lobi kuruluşu "Embargoed" Grubu Başkanı Emel Cevdet de yaptığı yazılı açıklamada, "Kıbrıs Türkleri, kılıç, kalkan ve yol gösterici ışığını kaybetti. Onun ruhu bize Kıbrıs'ta eşit olduğumuzu kabul ettirici, eşitsizliğe karşı mücadelemizde gerek duyacağımız gücü verecektir. Bu konularda Sayın Denktaş, ömrü boyunca savaşmıştır. Ruhu şad olsun, nurlar içinde yatsın. Ailesine, yakınlarına ve Kıbrıs Türk ulusuna başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Maviş Fuchs da yayımladığı mesajda, tüm Kıbrıslı Türklere ve Türk ulusuna bu büyük kayıptan dolayı başsağlığı dileyerek, Rauf Denktaş'ın fikirlerinin, ideallerinin yaşatılacağını söyledi.

Bu arada Londra'dan çok sayıda Kıbrıslı Türkün cenazeye katılmak için KKTC'ye gitmeye hazırlandığı öğrenildi.