KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 2000 yılından bu yana yaverliğini yapan emekli Albay Naci Erçal, Denktaş'ın son ana kadar bilincini kaybetmediğini, ailesinin son anında yanında olduğunu, sürekli elini tuttuğunu söyledi.

Emekli Albay Erçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denktaş'ın, son kez hastaneye yatışını anlattı.

''Hastanede son anlarında dahi konuşulanları anlar gibiydi'' diyen Naci Erçal, Denktaş'ın 9 Ocak Pazartesi günü iyi olduğunu, taburcu edilmesini dahi beklediklerini, o gün yarım saat kadar konuştuklarını anlattı. Denktaş'ın, Lefkoşa'daki çalışma ofisini ve personeli sorduğunu, ''Hastaneden çıkınca beni oradan geçirin'' dediğini aktaran Naci Erçal, Denktaş'ın çalışma ofisini görmek istediğini kaydetti.

Denktaş'ın durumunun Çarşamba günü ağırlaştığını ifade eden Erçal, dün de saat 16.00 itibariyle diyalize ilk bağlandığında umutlu olduklarını, doktorların saat 20.00'de ''bir kaç saat ömrü kaldı'' dediğini ve saat 20.00'den sonra ailenin Denktaş'ın yanına alındığını anlattı.

Naci Erçal, ''Konuşulanları anlar gibiydi. Son ana kadar bilincini kaybetmedi. Söylenenleri algılıyordu'' dedi.

Ailesinin son anında yanında olduğunu ve sürekli elini tuttuklarını kaydeden Erçal, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal'ın, Denktaş'ı yoğun bakımda ölmeden önce ziyaret ettiklerini belirtti.

Rauf Denktaş'ın sağlıklı günlerinde zaman zaman nereye gömüleceğiyle ilgili konuştuğunu anlatan Erçal, ''(Beni oğlumun yanına defnedin) derdi ama böyle olmayacağını da biliyordu. (Biz ne dersek diyelim, öldükten sonra siz bizi omuzlayıp nereye götürürseniz oraya gideriz) derdi'' ifadelerini kullandı.

Haziran 2000'den itibaren Denktaş'ın yaverliğini yapan Naci Erçal, emekli olduktan sonra da bu görevini sürdürüyordu.

Bu arada, Denktaş'ın adını alan ilk torun olan, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde görevli, Denktaş'ın diplomat torunu Rauf Denktaş'ın bu gece ABD'den KKTC'ye geleceği belirtildi.