Türkiye'nin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas'ın 16 Şubat 2012 tarihinde yaptığı bir konuşmada Türkiye hakkında söylediği sözlerin Türkiye tarafından yadırgandığı bildirildi.

Stavros'un, NATO Genel Setreteri Anders Fogh Rasmussen'in de katılımıyla Atina'da düzenlenen bir konferans sırasında yaptığı konuşmaya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ''Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas'ın yaptığı konuşmada, ülkemize ilişkin olarak kullandığı ifadeler yadırganmıştır'' ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkilerinin olumlu bir gündem temelinde yürütmeye verdiği önemin ilgili tüm taraflarca bilindiğine işaret edilen açıklamada, Yunanistan makamlarının tavrının, Türkiye ile Yunanistan'ın eş zamanlı olarak NATO ittifakına katılmalarının 60. yıldönümünün kutlanmasının iki ülke arasındaki olumlu gündemi güçlendirmesi beklentilerine karşılık vermediği ifade edildi.

Dimas'ın, Yunanistan'ın NATO üyeliğinin bu ülkenin Türkiye'den gelen tehdit algısı üzerinde bir değişikliğe yol açmadığını belirttiği konuşmasına atfen yapılan açıklamada, ''Yunan makamlarınca bu tür iddia ve ithamlara hasredilmesi müttefiklik ruhuna uymadığı gibi, önem atfettiğimiz ve tesisi için yoğun çaba gösterdiğimiz ilişkilerimizdeki olumlu gündemle de bağdaşmamaktadır'' denildi.

Açıklamanın son bölümünde şu ifadeler yer aldı:

''Yunanistan'la mevcut sorunların aşılabilir olduğuna inanmaktayız. Bu sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması için çaba göstermeye devam edeceğiz, ancak büyük önem verdiğimiz NATO başta gelmek üzere, çok taraflı işbirliği platformlarını ikili sorunların çözüm yeri olarak görmemekteyiz. Bu vesileyle Yunanistan'ı, ikili sorunları basın yoluyla veya verimli işbirliği platformlarını zaafa uğratmak pahasına değil, iki dost ve müttefik ülke olarak birlikte çözme konusunda çaba göstermeye davet ediyoruz''.