BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bugünkü görüşmesinin ''başarısız'' olduğunu, liderlerin ele aldığı mülkiyet konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Downer, liderlerin görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ''Liderler bugünkü görüşmede mülkiyet konusuna odaklandı. Görüşmenin başarısız geçtiğini söyleyebilirim. İlerleme kaydedilmedi'' dedi.

Hafta içerisinde liderlerle ayrı ayrı görüşeceğini, BM yetkililerinin de her iki kesimden yetkililerle bir araya geleceğini belirten Downer, ''Bu onların süreci, bizim değil. Ayrılık noktalarını çözmek bizim işimiz değil. Bizim yaptığımız anlaşmazlıkları çözmek için onlara yardımcı olmak'' dedi.

Downer, liderlerle ayrı ayrı görüşmelerinde uluslararası ilişkiler, yürütme, mülkiyet, toprak ve vatandaşlık konularını ele alacaklarını da söyledi.

Görüşmenin yapıcı olmamasına karşın dostane bir atmosferde geçtiğini ve kişisel ilişkinin iyi düzeyde olduğunu ifade eden Downer, belirlenen takvim uyarınca New York zirvesi öncesi en son görüşmenin 9 Ocak'ta yapılacağını, ancak bu tarihten sonra da görüşme yapılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Süreçle ilgili genel değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''Daha iyi gidebilirdi'' diyen Downer, ''liderler arasında Kıbrıs'ta yapılan görüşmelerde yeterli ilerleme sağlanmaması halinde New York zirvesinin planlandığı gibi 22-24 Ocak'ta yapılıp yapılmayacağı'' sorusuna da ''Tabii, Genel Sekreter hazır'' karşılığını vererek, New York görüşmesinin yapılacağını kaydetti.