Endüstri 4.0 Teknolojik Gelişimi Nasıldır?

Gelişen teknoloji ile beraber bugüne kadar pek çok yeni fırsatın kapıları aralandı nokta ve son hızla da gelişmesi devam ediyor. Teknolojik gelişmelerin endüstriyel alana büyük oranda katkısı bulunuyor. Endüstri 4.0 teknolojisinin tarihine bakıldığında ilk olarak 1784 yılında su ve buhar güçlerinin kullanılması ile beraber ortaya çıktığı görülür. Bu süreç ilk olarak endüstri bir nokta sıfır sürecidir.

Mekanik üretim tesisleri tarafından 1870 yılında ise endüstri sanayisi yeni bir yöne girmiştir. Elektrik enerjisi kaynaklarının aralarını eklenmiş ve üretime geçirilmiştir. 1969 elektroniğin ve bilgi sistemi teknolojisinin kullanılması ile beraber otomasyon üretimini geliştiren endüstri 3.0 ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0 ile beraber ise siber fiziksel sistemler kullanılmaya başlanmıştır.

Endüstri 4.0 temelinde bulundurmuş olduğu teknolojiyi kullanıp sanayiyi daha fazla dijital boyuta taşınmayı amaçlar. Elinde Her veriyi barındıran ve bunları rapor haline getiren üretimin zamandan tasarruf etmesini sağlayan ve üretim verimliliğini arttıran bir sistemdir. Siber fiziksel sistemler ile online ağlar arasında uyum gösteren bir süreç başlatır.

İlk olarak bu sistem Alman fuarında anlatılmış olup oldukça dikkat çekmiştir. Dünyanın pek çok ülkesine yayılarak araştırmalar başlatılmıştır. Destekçileri arasında ilk sıralarda Japonya ve ABD bulunuyor. Hızlı ve pratik bir üretim anlayışına sahip olan sistem amaç olarak israfı önlemek için kullanılacak olup pek çok teknoloji sayesinde hızlı üretim çağını gerçekleştirecektir.

Endüstri 4.0 Nedir?

Pek çok kişi tarafından dikkat çeken sistemler arasında yer olan ve üretimi hızlandıran endüstri 4.0 nedir? Üretim ve tüketimin geleceğini şekillendiren ülkeler arasında ekonomik dengeleri değiştiren önemli bir sistemdir. Teknolojik gelişmeleri takip eden üretimde stratejik kullanım alanı yaratacaktır. Bir yönüyle sanayi devrimi benzetmesi yapılabilir. Uzak doğunun üretiminin batıdan fazla olması sebebiyle bu sistemlere duyulan ülkelerin ihtiyacı büyüktür.

Threads, Türkiye'de hizmetini durdurma kararı aldı Threads, Türkiye'de hizmetini durdurma kararı aldı

Endüstri 4.0 hız konusunda pazara giriş sürecinin kısalmasına olanak sağlayacaktır. Esneklik konusunda ise aynı üretim hatlarına sahip ürünlerin üretimi için esnek farklı bir kişiselleştirilmiş ürünler için kullanılabilecektir. Daha az insan gücüne ihtiyaç olacak ve birim iş sonuçlarını artırılması yönünde hizmet verecektir.

Akıllı Ulaşım Sistemleri

İletişim ve bilgi teknolojileri ile desteklenmiş ve entegre olmuş akıllı ulaşım sistemleri pek çok ulaşım unsurlarını kapsıyor. Deniz, hava, kara gibi bütün ulaşım sağlayan araçların sürdürülebilir, güvenli ve bir o kadar da birbirine bağlı ulaşım sistemlerini kapsıyor. Akıllı ulaşım sistemleri araç ve kullanıcılar, altyapı ve trafik yönetimi ile hareketlilik yönetimini ara yüzlerini iletişim ve bilgi teknolojileri kullanarak uygulanan sistemdir.

Akıllı Ulaşım Sistemleri İle Ulaşım

Ulaşım insanların hayatlarında emekleme dönemi ile başlamış ve hayatları boyunca devam edecek bir süreçtir. İlk olarak insanlar hayvan gücünden faydalanarak ulaşım yapmışlardır. Artık günümüzde teknolojik fırsatların olması sebebiyle ulaşımda gelişimler ve değişimler olmuştur. Kullanılan teknolojik sistemler kentleri bir ileri noktaya taşımıştır. Organize yaşam ve teknolojik sistemlerin varlığı ulaşımı daha büyük boyutlara taşımıştır.

Akıllı ulaşım sistemleri ile yapılacak olan ulaşım süreleri daha da azalacaktır. Trafik güvenliği en üst düzeyde artıracaktır. Mevcut yol kapasitelerini optimum kullanım açısından yeniden boyutlandıracaktır. Mobilitenin artırılması ve enerji verimliliği elde etmek açısından da önemli sistemler arasında yer alıyor kullanıldığı ülkelerde ekonomiye katkı sağlarken çevreyi de korumak amacı ile bu sistemler kullanılıyor. Bu sistemler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız İsim Platform aracılığı ile istemiş olduğunuz bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Böylece tam anlamıyla üst düzeyde bir performans ortaya koyan bir akıllı ulaşım sistemiyle tanışabilirsiniz.