Dünya nüfusunun yüzde 70'ini ve dünya ekonomisinin yüzde 90'ını oluşturan G-20 üyesi ülkelerin Dışişleri bakanları, Meksika'nın Los Cabos kentinde bir araya geldi.

G-20 üyesi olmayan bazı ülkelerden katılımcıların da yer aldığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. G-20 ülkelerinin Dışişleri bakanlarını ilk kez bir araya getiren iki günlük toplantıda Davutoğlu, çok sayıda mevkidaşı ile ikili görüşmeler yapıyor.

Davutoğlu, toplantının basına kapalı olarak gerçekleştirilen açılış oturumunda yaptığı konuşmada, küresel sisteme katılımın önemine vurgu yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu, bölgesel konularda bölge üyesi olmayan ülkelerin etkili olduğunu, bunun da adil ve uygulanabilir olmadığının altını çizdi. Uluslararası toplumda hayal kırıklıklarının yaratılmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, soğuk savaş dönemi sonrasında G-20'nin öneminin arttığını, önümüzdeki dönemde de küresel sistemde kurumların reforma gitmesi gerektiğini ve yeni yaklaşımların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Ülkelerin küresel sisteme katılımının önemini hatırlatan Davutoğlu, sadece bazı ülkelerin değil, tüm bölgesel ülkelerin sisteme katılması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusunda alınan son kararının bir soğuk savaş izlenimi yarattığını da dile getirerek, bunun önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik kalkınmanın önemi ve ekonomik krizler konusuna da değinen Davutoğlu, Avrupa'daki borç krizinin çokça konuşulduğunu ancak Afrika'daki açlık ve gıda krizlerinin gündeme getirilmediğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki dönemde yeni inisiyatiflerin de önemine dikkati çekti ve bu konuda Medeniyetler İttifakı'nı örnek gösterdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantının diğer bölümünde gerçekleştirilecek ''insani kalkınma için küresel yönetim müdahaleleri oluşturmak'' konulu oturumda da baş konuşmacı olarak katılımcılara hitap edecek.

Toplantının katılımcıları arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da bulunuyor.

G-20 Dönem Başkanlığını yürüten Meksika'nın Dışişleri Bakanı Patricia Espinoza'nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantının belirli bir gündem maddesi bulunmuyor. Toplantının gayrı resmi olması nedeniyle katılımcıların çeşitli konularda, özellikle dünyadaki krizler konusunda görüş alışverişi yapması öngörülürken, toplantının sonunda katılımcıları bağlayacak bir sonuç bildirisinin yayımlanmayacağı belirtiliyor.

Katılımcıların başta Ortadoğu'daki sorunlar, ekonomik krizler ve bunların yanı sıra çevre sorunları ile insanlığı tehdit eden açlık gibi konuları ele alması bekleniyor.

Meksika'daki toplantının aynı zamanda, haziran ayında yine Los Cabos'ta gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi için de bir hazırlık niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanları toplantısının ardından G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı da evsahibi Meksika'nın başkenti Mexico City'de yapılacak. 25-26 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katılması öngürülüyor. Bu toplantıda ise ağırlıklı olarak Avrupa'daki borç krizinin tartışılması bekleniyor.