Daha temiz ve daha steril ortamlarda yaşamak herkes için önemlidir. Çünkü sağlıklı olmanın öncelikli şartları arasında temiz, hijyenik bir yaşam alanı gelir. Bu anlamda çeşitli konular da gündem olabilirken, özellikle de evlerin ve iş yerlerinin, yani zamanın çok büyük bir kısmının geçirildiği mekanların mutlaka kötü etkenlerden arındırılmış olması şarttır. Bakterilerin, mikropların olabildiği kadar yok edilmesi çeşitli yöntemler ile mümkün iken, hastalık taşıyan zararlı canlıların da aynı hassasiyet ile ortamlardan uzaklaştırılmaları gerekir. Zaten bu nedenledir ki milyonlarca insan dönem dönem evlerini ve iş yerlerini böceklere, karıncalara, farelere ya da benzer zararlılara karşı ilaçlatırlar. Bu ilaçlamaların içinde en sık görülen çeşit ise böcek ilaçlama uygulamalarıdır.

Sağlık için Böcek İlaçlama İşlemleri

Dünya üzerinde yüzbinlerce çeşit böcek yaşar. İklime, sıcaklık şartlarına, bitki örtüsüne ya da benzer unsurlara göre ortamlarda kendini gösteren bu çeşitli böcek tipleri, evlerde daha çok kalorifer böceği, karafatma gibi türleri ile kendilerini gösterirler. Bu tür canlılar aşağıdaki riskleri taşıdıkları için ortamlarda bulunsun istenilmezler;

  • Lağım ya da tesisat borularından geçtikleri için çok tehlikeli bakteri ve mikropları evlere taşırlar
  • Bazı böcekler ısırma ya da sokma refleksi gösterdikleri için kızarıklık, şişme, morarma gibi kötü durumlar ile karşılaşılabilir
  • Kimi böcekler bir anda binlerce yavru yapabildikleri için ev ve iş yerlerini çok kısa bir sürede istila edebilirler
  • Görüntü olarak pek çok kişi için böcekler iğrenilen, tiksinilen canlılardır, bu nedenle de psikolojik olarak insanların kötü hissetmelerine sebep olurlar

Yukarıda sayılan sebepler ve daha pek çok yan sebepten dolayı sağlık bakanlığı onaylı ilaçlama işlemleri ile bütün bu sıkıntılardan kurtulmak mümkündür. Özellikle de yaz aylarında ortaya çok daha fazla şekilde çıkan türlü böcek ve haşereler, mutfak ya da kiler gibi evin temiz tutulması gereken hassas yerlerinde kendilerini gösterirler. Bununla beraber, yine fareler, değişik kemirgen türleri, akrepler, yılanlar, pireler veya karıncalar da insan sağlığı açısından riskli bulunan zararlı canlılardır.

Toplum Sağlığı için İlaçlama İşlemleri Şart

İnsanlar sosyal varlıklardır ve farklı kişilerin farklı ortamlarda görüşme, zaman geçirme gibi aktiviteleri sürekli olarak yaşanır. Bu döngü içinde herkes sağlığını korumak zorundadır ve toplum sağlığını tehdit edebilecek bulaşıcı hastalıklara karşı da önlemler alınmalıdır. Bu nedenle de, söz konusu önlemlerin içinde bakteri kaynağı olan böceklerin ilaçlanması da gelir.

Büyük şehirlerde böcek istilaları, küçük yerleşim noktalarında ve özellikle de kırsal kesimlerde akrep, yılan ve fare gibi daha zararlı canlıların yer alması toplum sağlığı açısından büyük sıkıntılar doğurabilir. İşte bu nedenle de bakanlık onaylı ilaçların ve test edilip onaylanmış yöntemlerin kullanıldığı ilaçlama işlemleri mutlaka zamanında ve profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Sadece belli yerlerde değil, her kentte, her ilçede, her iş yeri ya da evde bu işlemler mutlak suretle gerçekleştirilmelidir. Çünkü böcekler, sinekler, karıncalar, fareler ya da diğer zararlı canlılar her türlü ortama gelip keyif kaçırabilir ve huzur bozabilir.

İstanbul ve İlçelerinde Böcek İlaçlama Uygulamaları

Bilindiği gibi İstanbul, ülkemizin en kalabalık kentidir. Sürekli olarak dış göç alan, nüfusu arttığı için yeni yerleşim yerlerine de ihtiyaç duyan bir kent olarak İstanbul, neredeyse tüm yeşil alanlarına binaların dikildiği bir kent halini almıştır. Kalabalık nüfus ve sınırlı doğal alandan kaynaklı olarak normal çevresinde yaşaması gerekip de evlere, iş yerlerine dadanan pek çok böcek türüne zaman zaman rastlamak mümkündür. Özellikle de geçiş dönemlerinde, sıcaklık değişikliği olan zaman dilimlerinde ve bahar ile yaz aylarında çeşitli böcek baskınlarından söz edilebilir. Bu noktada yapılabilecek en iyi hamle, sağlık açısından güvenilir bulunan test edilmiş ve onaylanmış ilaçların kullanıldığı ilaçlama işlemlerini yaptırmaktır. Bu şekilde pek çok haşere ve böcekten kurtulmak olasıdır. Yaşanılan ya da çalışılan ilçe neresi olursa olsun muhakkak bu uygulamalardan istifade etmek gerekir. Örneğin; Esenyurt böcek ilaçlamaya da Beyoğlu haşere ilaçlama gibi uygulama türleri herkes için çözüm oluşturabilir.

 

Hastalıklardan Kurtulmak için Temiz Çevre Şart

Salgın hastalıklar, viral enfeksiyonlar ya da bunlara benzer sıkıntılar, steril ortamlar ve iyi bir vücut bakımı ile çözüme kavuşur. Bünyenin güçlü tutulması için beslenme ve uyku düzenine dikkat edilirken, bununla beraber yaşamın sürdürüldüğü noktalarda da bakteri, mikrop gibi unsurların minimum düzeyde olması şarttır. Bu nedenle de, tıpkı periyodik temizlik işlemleri yapar gibi, periyodik olarak böcek ve haşere ilaçlama işlemleri de yaptırılmalıdır. Hangi zararlı canlının ne tip sıkıntılar doğuracağı uzmanlar tarafından her daim açıklanırken, insanların yapması gereken de profesyonel ve güvenilir ekiplere bu uygulamaları yaptırmak olacaktır. Bu sayede ister lağım faresi olsun, ister hamam böceği olsun, ister akrep ya da örümcek olsun kimseyi rahatsız edemeyecek, evlerden ve iş yerlerinden bu zararlıların uzak tutulması sağlanacaktır. Üstelik bu zararlı canlılar söz konusu uygulamalar ile çoğalmayı da başaramayacaklardır.